fbpx

Lulini funkcionarji Bolsonarove podpornike že označujejo za teroriste

Pravosodni kandidat za ministra, ki ga je izbral Luiz Inacio Lula da Silva, že grozi protestnikom, ki nasprotujejo volilnemu rezultatu. (Foto: epa)

Kandidat novoizvoljenega brazilskega predsednika Luiza Inácia Lule da Silve za ministra za pravosodje in javno varnost Flavio Dino je v nedeljo izjavil, da miroljubni protestniki, ki so izpodbijali rezultate oktobrskih predsedniških volitev in s postavitvijo taborišča v bližini vojaških baz opozarjali, da gre za prevaro, predstavljajo “inkubatorje terorizma”.

Protestniki so skoraj dva meseca organizirali shode po vsej državi proti Vrhovnemu zveznemu sodišču in njegovemu volilnemu organu, Višjemu volilnemu sodišču, ter protestirali proti rezultatom drugega kroga predsedniških volitev v Braziliji 30. oktobra – v kateri je skorumpirani socialist Luiz Inácio Lula da Silva za las premagal dosedanjega predsednik in konservativca Jaira Bolsonara za manj kot dve odstotni točki.

Lula da Silva, ki je med leti 2003 in 2010 že zasedal mesto predsednika Brazilije, naj bi s 1. januarjem vnovič za dobo štirih let grel predsedniški stolček.

To so podobe protestov zaradi nezadovoljstva nad volilnim izidom:

Dinovi komentarji so se pojavili le nekaj ur po tem, ko je brazilska policija v soboto v glavnem mestu Brasilia aretirala 54-letnega brazilskega državljana Georga Washingtona de Oliveira Souso, potem ko naj bi domnevno podstavil eksploziv v tovornjak z gorivom kot del načrta, da bi “sejal kaos” in “preprečil vzpostavitev komunizma v Braziliji.” Zaenkrat Oliveira Souso ostaja v pridržanju in je obtožen izvajanja terorističnih dejavnosti.

“Včerajšnji resni dogodki v mestu Brasilia dokazujejo, da so tako imenovana “domoljubna” taborišča postala inkubatorji za teroriste,” je Dino zapisal v nedeljski objavi na svojem osebnem Twitter računu. “Ukrepi se sprejemajo in bodo razširjeni, kakor hitro bo mogoče.” V drugem tvitu je Dino omenil, da bodo ustrezni varnostni dogovori za prihajajočo inavguracijo Lule da Silve 1. januarja ponovno ocenjeni. “Inavguracija predsednika Lule bo potekala v miru. Vsi postopki bodo ponovno ocenjeni z namenom okrepitve varnosti,” piše v tvitu. “In boj proti teroristom in izgrednikom se bo okrepil. Demokracija je zmagala in bo zmagala,” je še napovedal.

Napovedal ustanovitev posebnih skupin za boj proti “terorizmu”
Poleg tega je Dino prek svojega Twitter računa omenil, da bo predlagal ustanovitev “posebnih skupin za boj proti terorizmu”. “Predlagal bom, da republiški državni tožilec in državni svet javnega ministrstva ustanovita posebne skupine za boj proti terorizmu in neodgovornemu oboroževanju. Vladavina prava ni združljiva s temi političnimi milicami,” je zatrdil.

Flavio Dino je med januarjem 2015 in aprilom 2022 zasedal mesto guvernerja brazilske zvezne države Maranhão. To pa ni prvič, da je grozil s tožarjenjem proti pro-Bolsonaro protestniki. V intervjuju, ki ga je 19. decembra dal v oddaji Roda Viva javne televizijske mreže TV Cultura, je Dino izjavil, da je iskanje pomoči pri brazilskih oboroženih silah v primeru miroljubnih protestnikov, ki protestirajo proti rezultatom predsedniških volitev, “zločin”. Dejal je, da bi se proti protestnikom, ki so se utaborili v bližini vojaških baz, lahko uporabili sodni ukrepi.

Flavio Dino (Foto: epa)

Podobno je Dino v intervjuju, ki ga je 20 oktobra dal brazilski delavski TV (TVT), zatrdil, da je bilo poimenovanje takratnega predsedniškega kandidata Luiza Inácia Lule da Silve za “tatu” tudi zločin. “Tisti obrekovalci, obrekljivci, ki pravijo, da je Lula tat, s tem zakrivijo zločin. Ker ni nobene obsodbe, nič proti nekdanjemu predsedniku Luli. To je čisti predsodek. To je fraza, ki ni podprta z nobenim dejstvom. Zato so ti ljudje kriminalci,” je dejal Dino.

V resnici pa je bil Lula da Silva obsojen na več kot dve desetletji zapora zaradi domnevnega jemanja podkupnine med svojim predsedovanjem v okviru obsežne protikorupcijske preiskave, znane kot Operacija Avtopralnica. Ker pa je najvišje brazilsko sodišče, Vrhovno zvezno sodišče, razveljavilo večkratne obsodbe Lule da Silve, je to trdemu socialistu omogočilo, da je leta 2022 znova kandidiral za predsednika.

Bolsonarovi stranki sodišče ni prisluhnilo in celo naložilo plačilo kazni
Dosedanji predsednik Jair Bolsonaro je skupaj z Liberalno stranko (PL), katere del je, uradno podvomil v integriteto letošnjih državnih predsedniških volitev. Izpostavil je nepravilnosti v notranjih evidencah in nedoslednosti programske opreme, domnevno odkrite na elektronskih glasovalnih napravah, izdelanih pred letom 2020, ki so bile uporabljene med predsedniškimi volitvami. Zahtevo Liberalne stranke odhajajočega predsednika Bolsonara za revizijo izidov predsedniških volitev je brazilsko Vrhovno volilno sodišče zavrnilo. Ker naj ne bi bile trditve podprte z zadostnimi dokazi, se je predsednik sodišča celo odločil, da naloži plačilo kazni v višini štirih milijonov evrov.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro (Foto: epa)

Brazilske oborožene sile so novembra po poročanju Breitbarta izvedle lastno revizijo predsedniških volitev 2022. Poročilo oboroženih sil ni niti potrdilo niti zanikalo obstoja nepravilnosti v volilnem procesu, vendar je poudarilo, da poročilo ne “izključuje možnosti goljufije.” Poleg tega so oborožene sile ponovno potrdile svojo podporo demokraciji in demokratični pravni državi s skupno izjavo, objavljeno 11. novembra, v kateri so proteste v podporo Bolsonaru opisale kot legitimne, hkrati pa obsodile vse “morebitne ekscese”.

Sara Kovač