fbpx

Francoski se je narod odločil: Macron zmagovalec predsedniških volitev

(Foto: epa)

V današnjem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji je glede na izide vzporednih volitev zmagal Emmanuel Macron. Po poročanju francoske televizije France 24 je dobil 65,1 odstotka glasov in je tako premagal protikandidatko Marine Le Pen, za katero je glasovalo 34,9 odstotka volivcev.

V volilnem štabu Macrona v Parizu je ob objavi izidov vzporednih volitev izbruhnilo navdušenje, poročajo francoski mediji. Kot so sporočili iz krogov blizu prihodnjega francoskega predsednika, sta se Macron in Le Penova danes zvečer, deset minut pred objavo izidov vzporednih volitev, že slišala po telefonu. Pogovor je bil po navedbah virov kratek in vljuden.

Emmanuel Macron je v prvem nagovoru po zmagi v današnjem drugem krogu predsedniških volitev v Franciji dejal, da bo branil Francijo in Evropo ter si prizadeval za to, da se bo obnovila povezava med Evropo in njenimi državljani. Francoze pa je pozval k enotnosti.

(Foto: epa)

Emmanuel Macron bo z 39 leti postal najmlajši francoski predsednik v sodobni zgodovini. Prisegel bo še ta teden.

Marine Le Pen je že nekaj po 20. uri priznala poraz v drugem krogu predsedniških volitev v Franciji. Kot je dejala, so Francozi glasovali za kontinuiteto, sicer pa je Macronu čestitala in mu zaželela uspeh pri soočanju z “velikimi izzivi”, ki ga čakajo. Po poročanju francoskih medijev med privrženci Le Penove, zbranimi v njenem štabu v pariškem predmestju Vincennes, vlada veliko razočaranje, saj niso pričakovali, da bo Macron zmagal tako prepričljivo.

Marine Le Pen je v nagovoru vse privržence pozvala k nadaljevanju boja do parlamentarnih volitev, ki bodo 11. oziroma 18. junija. Kot je dejala, je današnji rezultat kljub porazu za Nacionalno fronto zgodovinski.

J.F.