fbpx

Macronova 25 let starejša žena ostala brez uradnega naziva prve dame Francije

Foto: epa.

Francoski državljani si ne želijo prve dame, so sporočili v nedavni peticiji, ki jo je v dveh tednih podpisalo skoraj 300 tisoč Francozov. Novoizvoljeni francoski predsednik Emmanuel Macron je namreč svoji ženi, po vzoru ameriškega sistema, želel dodeliti uradni naziv prve dame, česar Francija do zdaj ni poznala.

Po ostremu nasprotovanju javnosti je njegov urad to namero že umaknil. Kar 70 odstotkov francoske javnosti je namreč nasprotovalo omenjenemu predlogu, ki bi njegovi 25 let starejši ženi prinesel uradno vlogo, naziv in njen lastni proračun. Vloga Brigitte Macron bo tako ostala javna in ne politična. Njen položaj bo opredeljen v ‘listini o transparentnosti’, ki bo vsebovala število članov njenega osebja in strošek, ki ga predstavlja za francoske davkoplačevalce.

Macron se želi tudi izogniti škandalu, ki je prizadel njegovega tekmeca za predsedniški stolček, Françoisa Fillona, ko je v javnost prišla novica, da je v svojem uradu kot asistentko zaposlil svojo ženo Penelope – ta je za svoje namišljeno delo prejela kar 800.000 evrov. Zaradi škandala francoski parlament pripravlja tudi t. i. moralni zakon, ki bo prepovedoval zaposlovanje zakonskih partnerjev in družinskih članov. Morda bo vsaj to pripomoglo k povišanju njegove priljubljenosti med francoskimi volivci, ki je v zadnjih treh mesecih njegovega predsedovanja utrpela močan udarec. Njegova podpora je že v prvem mesecu padla za kar 10 odstotkov, k čemur naj bi prispevala njegova notranja politika, ki jo francoski mediji označujejo za avtokratsko.

Foto: epa.

Brigitte in Emmanuel Macron sta se spoznala v jezuitski gimnaziji v Amiensu, kjer je bila Brigitte njegova učiteljica francoske literature. Takrat je Emmanuel štel zgolj 15 let, ona pa je bila 39-letna poročena žena s tremi otroci. Uradno sta par postala šele, ko je dopolnil 18 let. Macron pa nikoli ni skrival dejstva, da mu mnenje njegove soproge veliko pomeni. V času predsedniške kampanje je bila njegova svetovalka, popravljala naj bi njegove govore, za njegovo desno roko so jo označevali že v času, ko je bil finančni ministra v prejšnji vladi.

U. V.