Macronova liberalna in priseljevanju naklonjena Francija je na dobri poti, da postane ena od tretjih držav

Policija pred navijači na Ligi prvakov 2022 v Franciji (foto:epa)

Današnja “multietnična”, liberalno levičarska Francija je ta konec tedna svetu pokazala, da jo je prizanesljivost politične in sodne elite in naklonjenost množičnemu priseljevanju spremenilo v državo, bolj podobno tretjemu svetu kot napredni elitni članici Evrope. Po neverjetnih prizorih popolnega kaosa med ligo prvakov v Parizu konec tedna se zdaj mnogi sprašujejo, ali je Francija sploh še sposobna varno organizirati olimpijske igre v Parizu 2024.

Nogometni finale lige prvakov med Liverpoolom in Real Madridom naj bi sprva potekal v Sankt Peterburgu v Rusiji, a je predsednik Emmanuel Macron UEFI po invaziji v Ukrajini predlagal, naj ga gosti v Parizu. Po sprejeti odločitvi pa se je na ligi prvakov zgodil kaos, saj so se etnične tolpe iz predmestja francoske prestolnice skupaj z nezakonitimi priseljenci pojavile v velikem številu, kar je povzročilo množične napade in prizore nemirov na Stade de France med finalom lige prvakov. Policija je posredovala s solzilcem, v nevarnosti pa so se znašle tako ženske, otroci in celo invalidi.

Francoska policija jepo nave dbah prič ob posredovanju med nemiri med ligo prvakov, ki jo je gostila Francija, uporabila solzivec tudi proti mirnim in discipliniranim angleškim navijačem, ki so svoje vstopnice za tekmo kupili po visoki ceni. Čeprav jih francoski policisti sami niso napadli, so tudi španski navijači, ki so stali na drugi strani stadiona, postali žrtev lokalnih razbojnikov. Ob vsem tem francoska vlada absolutno zavrača odgovornost in za to krivi 40 tisoč angleških navijačev, ki naj bi na vhod prišli z lažnimi vstopnicami, čeprav naj bi bili povzročitelji nemirov večinoma mladi Arabci in Afričani ter drugi predstavniki etničnih manjšin, priseljenci, ki so v večini v Saint-Denisu, mestu, kjer leži Stade de France.

Leta 2016 je bilo na nogometnem prvenstvu UEFA Euro 2016 v Franciji prav tako zabeleženih kar nekaj primerov nogometnega huliganizma in s tem povezanega nasilja med navijači tako na prizoriščih, kjer so potekale tekme, kot v mestih v bližini sodelujočih stadionov. Kljub vsemu pa niti tedaj ni bilo takšnega kaosa in policijske brutalnosti, ki je bila usmerjena proti prav vsem obiskovalcem tekme. Takšna podoba Francije nakazuje, da jo je množično priseljevanje popolnoma preplavilo in ni zmožna nadzorovanja nekaterih svojih ozemelj.

Francoska vlada krivi angleške navijače, mediji poniknili
Po poročanju Rmx so se francoski javni mediji po incidentu skrbno izogibali omembi napadov organiziranih etničnih tolp, katerih žrtve so bili navijači, ki so prišli na tekmo, je pa izogibanje odgovornosti francoske vlade in prelaganje odgovornosti na angleške navijače razburilo angleški klub Liverpool in njegove privržence, prav tako pa je sprožilo buren odziv v Veliki Britaniji in Španiji. Po navedbah tujih medijev je iz nekaterih posnetkov razvidno, da so redarji nekaterim navijačem s pravimi vstopnicami blokirali vhod, spuščali pa naj bi tudi ljudi, za katere se je zdelo, da so prebivalci soseske, ki jih poznajo in ki očitno niso imeli vstopnice za tekmo, med njimi naj bi bili celo nekateri opaženi z islamskimi ekstremisti, kar naj bi dokazovalo izredno nizko stopnjo varnosti. Britanski premier Boris Johnson je za medije izjavil, da je nad ravnanjem francoske policije izredno razočaran, UEFA pa je po incidentu pozvala k neodvisni preiskavi po zahtevi ministrov in poslancev v Združenem kraljestvu.

Francoska policija med Ligo prvakov v ozadju (Foto: epa)

Ob vsem se lahko resno vprašamo, ali je Francija sploh zmožna gostiti olimpijske igre leta 2024 glede na to, da očitno ni zmožna zagotoviti potrebne stopnje varnosti, kot to dokazuje nedavni incident. Zaradi vsega se poraja negotovost in zaskrbljenost, da se kaj takega na tako ogromnem dogodku, kot so OI, lahko ponovi. Macronov glavni levičarski nasprotnik Jean-Luc Mélenchon je tudi zaskrbljen zaradi bližajočih se olimpijskih iger 2024: “Kar se je zgodilo na tekmi, je zaskrbljujoče. Nismo dovolj pripravljeni na Pariz 2024,” je dejal in dodal, da so policijske metode kot take popolnoma neprimerne.

Ana Hribar