fbpx

Macronovo licemerstvo: Medtem ko poziva k dialogu, na ulice proti rumenim telovnikom pošilja policiste, oborožene s polavtomatskimi puškami

Francoska policija oborožena s polavtomatskimi puškami (vir: twitter)

Francoski predsednik je po novem letu ponovno zaostril retoriko proti rumenim telovnikom, ki protestirajo proti njemu že vse od konca novembra. Z začetkom leta so francoski oblastniki najavili strožje kazni za organizatorje “neprijavljenih” protestov, zdaj pa je na francoskih ulicah mogoče videti tudi policiste, ki niso oboroženi zgolj s protiizgredno opremo, temveč tudi s polavtomatskimi puškami H&K G36, vse medtem, ko Macron vabi Francoze k sodelovanju v javnem dialogu.

Če francoski predsednik Emmanuel Macron za medije kaže en obraz, pa ima za “neposlušno” ljudstvo, ki se mu še kar upira, drugačen pristop. Tako je francoski predsednik po poročanju portala Advance.hr objavil dolgo pismo, v katerem poziva k javnemu dialogu.

Po drugi strani pa so rumeni telovniki pod vse večjim pritiskom s strani države. Ta je namreč minuli vikend za miritev več kot 80 tisoč protestnikov po državi na ulice poslala tudi policiste, ki pa tokrat po pisanju medija  Zero Hedge niso bili opremljeni samo s protiizgredno opremo, temveč so nosili tudi polavtomatske puške G36 znamke Heckler & Koch.

Francoski predsednik ne popušča

Dejstvo, da so francoski oblastniki pripravljeni na ulice poslati policiste s pravim strelivom, je naravnost zastrašujoče. Poleg tega pa služi kot realen prikaz stanja in odnosa francoskega predsednika do protestnikov, ki že več kot dva meseca med drugim vztrajajo tudi pri njegovem odstopu.

Protesti rumenih telovnikov (Vir: Twitter)

Odnos do protestnikov se je dodatno poslabšal že prejšnji teden, ko so francoski oblastniki napovedali strožje kazni za protestnike, ki se udeležijo “nenapovedanih” protestov, kar je izzvalo namero, da protestniki na isti dan dvignejo vse svoje prihranke iz bank.

Brez pojasnila

Demonstrator rumenih telovnikov Gilles Caron je za Daily Mail povedal, da policisti, ki so nosili bojno opremo, niso bili del specializiranih oboroženih enot, in dodal: “Njihova naloga je bila zgolj, da nam grozijo s smrtonosnim orožjem, kar je zaskrbljujoče. Zaslužimo si pojasnilo.”

Pojasnila, kot je to v Macronovi navadi, ni bilo. Tiskovni predstavnik francoske policije je potrdil, da so bili policisti na protestih v nedeljo oboroženi s polavtomatskimi puškami H&K G36, a ni želel razkriti, za kakšne “varnostne razloge” je šlo. Postavlja se vprašanje, kdaj lahko začnemo govoriti o smrti demokracije in začetku policijske države? V Franciji se namreč oblasti proti protestnikom poslužujejo groženj z rabo strelnega orožja, osrednji režimski mediji pa še kar molčijo.

Ivan Šokić