fbpx

Madrid izdal evropski zaporni nalog za Puigdemonta

Carles Puigdemont (foto: epa)

Španska sodnica Carmen Lamela je danes odobrila zahtevo za izdajo evropskega naloga za prijetje in predajo za odstavljenega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in štiri njegove ministre, ki se po znanih informacijah nahajajo v Bruslju in se danes niso zglasili na sodišču, poročajo tuje tiskovne agencije.

Lamela je pred tem že odobrila preiskovalni pripor za osem odstavljenih ministrov, ki so danes prišli na zaslišanje v Madrid. Nekdanji minister za odnose s podjetji Santi Vila pa lahko v zameno za 50.000 evrov varščine zapusti pripor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropski nalog za prijetje in predajo je sodna odločba, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, prime in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Puigdemontov belgijski odvetnik Paul Bekaert je napovedal, da se bo uprl nalogu za predajo iz Španije. V sredo pa je dejal, da želi, da bi nekdanjega katalonskega predsednika zaslišali v Belgiji. Bekaert je sicer pred leti zagovarjal tudi člane baskovske teroristične skupine ETA in se prav tako boril proti temu, da bi jih predali Španiji.

Špansko tožilstvo je proti Puigdemontu, članom njegove vlade in članom razpuščenega katalonskega parlamenta v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo do 30 let zapora. Puigdemont se je nato skupaj z nekaterimi člani vlade zatekel v Bruselj, kjer naj sicer ne bi nameraval zaprositi za azil.

Obtoženi člani Puigdemontove vlade so se morali danes zglasiti na višjem sodišču v Madridu. Večina se je odzvala pozivu, omenjene peterice pa pričakovano ni bilo. Španski mediji so že dopoldne poročali, da naj bi tožilstvo zanje izdalo zahtevo za evropski zaporni nalog.

D. Č., STA