fbpx

Madurov režim uradno uvaja redukcijo elektrike v Venezueli; pred tem je bila kriva sabotaža tujih sil!

Foto: epa

Venezuelski diktator Nicolas Maduro je v nedeljo razglasil 30-dnevno omejeno dobavo elektrike, potem ko je venezuelska vlada zaradi ponovnega izpada elektrike skrajšala dolžino delavnika in ukazala zaprtje šol.

Ukrepi so po oceni AFP priznanje vlade, da v državi primanjkuje energije in da se bodo še nekaj časa borili z električno oskrbo. Pred tem so namreč za električne mrke krivili sabotažo. Maduro je v televizijskem prenosu dejal, da je odobril 30-dnevni načrt za omejeno dobavo elektrike, ob tem je poudaril pomembnost, da se zagotovi oskrba z vodo.

Venezuelske oblasti so že pred tem, v nedeljo, zaradi pomanjkanja električne energije sprejele več ukrepov. Med drugim bodo do nadaljnjega ostale zaprte šole, delavnik pa se bo končal ob 14. uri. Večji del Venezuele se je v soboto zvečer znova pogreznil v temo. Državo je namreč prizadel že četrti izpad električne energije ta mesec; najdaljši je trajal več kot 100 ur. Brez elektrike v državi ne delujejo vodne črpalke, tako da je oskrba z vodo omejena. Med drugim ne delujejo niti črpalke na bencinskih servisih, mobilno omrežje in internet.

Režim poka po šivih, za vse so krivi zunanji sovražniki
Besni prebivalci prestolnice Caracas so se zato podali na ulice, opremljeni z lonci in pokrovkami, ter uprizorili glasen protest. Na ulicah so se zbrale tudi provladne skupine nasilnežev, ki so domnevno napadle protestnike. Venezuelo je velik električni mrk prizadel 7. marca, trajal pa je kar teden dni. Država je praktično obstala. Javni promet ni deloval, zaprte so bile šole, javni uslužbenci so morali ostati doma. Izpad elektrike pa je med drugim zakrivil tudi smrt najmanj 20 bolnikov, ki niso mogli na dializo. Poslabšala se je oskrba s pitno vodo, hrana pa je se je kvarila v nedelujočih hladilnikih.

Predsednik Nicolas Maduro je tisti izpad elektrike pripisal kibernetskemu napadu na venezuelske elektrarne, kar naj bi v sodelovanju z opozicijo pod vodstvom Juana Guaidoja izvedle ZDA. Slednji, ki ga kot začasnega predsednika Venezuele priznava že več kot 50 držav, je za izpad elektrike obtožil nesposoben režim in leta zanemarjanja energetskega sektorja, poroča STA.

C. Š.