fbpx

Madžarska kar desetkratno povečala zalogo zlatih rezerv!

Foto: iStock

Madžarska centralna banka je objavila, da je država desetkratno povečala svoje zlate rezerve na 31,5 tone. Po navedbah regulatorja je do tega ukrepa prišlo z namenom, da se izboljša varnost narodnega bogastva in se zmanjša tveganja. 

Po navedbah guvernerja banke Gyorgyja Matolcsyja je bila odločitev ekonomskega in nacionalno-strateškega pomena, do nje pa je prišlo po tem, ko je premier Viktor Orban pred letom dni zaprosil, da banka ovrednoti svojo strategijo zlata.
Ob tem pa je Matolcsy spomnil na dediščino Madžarske; Madžarska je namreč v času srednjega veka veljala za eno največjih proizvajalk zlata. Po navedbah podpredsednika banke Martona Nagyja zlata rezerva predstavlja 4,4 odstotka rezerve madžarske nacionalne banke. Sicer pa ima država kljub povečanju nakupa plemenite kovine še vedno relativno malo zalogo zlatih palic. Po podatkih Svetovnega sveta za zlato se Madžarska uvršča za prvih petdeset držav na svetovnem seznamu.

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

Korak k neodvisnosti
“To je čudna poteza. Gre za veliko povečanje in zdi se precej visoko,” je dejal Timothy Ash iz podjetja Bluebay Asset Management za Financial Times. Povedal je, da si ljudje prizadevajo za razumevanje logike, ki se skriva za vsem tem, ob tem pa poudaril, da gre glede na čas, ko ima Budimpešta težavne odnose z Brusljem, za korak k neodvisnosti.

H. M.