fbpx

Madžarska napovedala, da bo na srbski meji postavila še eno ograjo

Foto: epa

Vodja kabineta madžarskega predsednika vlade Janoš Lazar je v četrtek sporočil, da namerava madžarska vlada vzdolž 175 kilometrov dolge meje postaviti še eno ograjo, ki bi stala poleg že obstoječe. Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI naj bi Lazar dejal, da bi lahko v letošnjem letu prispelo veliko število ilegalnih migrantov.

Vlada pod vodstvom premiera Viktorja Orbana bo po navajanju srbske televizije RTS za postavitev ograje namenila 123,5 milijona evrov.

V načrtu je postavitev namestitvenih kapacitet
Za prosilce za azil bodo na meji postali točke, na katerih bodo čakali na odgovor po tem, ko bo zaključena obravnava prošnje za pridobitev azila. Med drugim ob meji nameravajo postaviti namestitvene kapacitete, ki bodo lahko sprejele največ 400 migrantov. Po navedbah MTI naj bi v teh novozgrajenih kapacitetah namestili prosilce za azil, katerih je trenutno okrog 600 in so razporejeni po taboriščih odprtega ter zaprtega tipa, po vsej državi.

Foto: epa

Letos so ob vasi Kelebija, ki se nahaja blizu srbske vasi Subotica, postavili prvo od štirih vojaških oporišč z namenom hitrejšega posredovanja vojske in bolj učinkovitega posredovanja v primeru ilegalnih prehodov meje.

Madžarska je sicer lani na srbski meji že postavila ograjo, dolgo 10 kilometrov, ki jo je nato dodatno opremila s senzorji gibanja, termovizijskimi kamerami in razsvetljavo, pred njo pa so izkopali kanale. Pričakovati je mogoče, da bodo načrtovano ograjo postavili za obstoječo.

N. Ž., STA