Madžarska odločno sporoča: Ne bo prišlo do rahljanja zakonodaje, da bi bil obstanek Soroseve univerze še naprej mogoč!

Foto: epa

Madžarska ne bo omilila pravil za mednarodne univerze, in to kljub pritiskom s strani EU in ponudbam iz Nemčije glede mediacije v sporu s fakulteto, ki jo financira kontroverzni ameriški milijarder madžarskih korenin George Soros, je jasno in glasno sporočil tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs. 

Madžarski premier Viktor Orban, ki se je večkrat zapletel v spor z Evropsko unijo, je bil obtožen, da naj bi omejeval akademsko svobodo z novimi pravili o visokem šolstvu. Ta namreč onemogočajo delovanje Centralne evropske univerze v lasti Sorosa. “Glede našega pogleda na zadevo ni prišlo do sprememb,” je za Reuters povedal Zoltan Kovacs.
“Ne bomo spremenili zakonov in predpisov, ki veljajo na področju visokega šolstva na Madžarskem. Še vedno bomo delovali v isti smeri.” Po poročanju portala Voice of Europe bo Centralna evropska univerza, ki jo je ustanovil velik ljubitelj množičnih migracij Soros, del svojega delovanja septembra prestavila v sosednjo Avstrijo, saj veljavna pravila onemogočajo izdajanje ameriških diplom.

George Soros vs. Viktor Orban (Foto: Twitter)

Ponujena je bila pomoč
Spor, ki ga je podžgalo nestrinjanje med Sorosom in Orbanom glede migracij, je predstavljal enega izmed glavnih problemov, ki je posledično prispeval k suspenzu Orbanove stranke Fidesz v Evropski ljudski stranki pred evropskimi volitvami. Na pobudo Manfreda Webra, vodilnega kandidata EPP za mesto vodje izvršilnega organa EU po majskih volitvah, sta se vlada nemške zvezne dežele Bavarske in Tehnična univerza v Münchnu odločili, da ponudita pomoč. Ponudili so tri nove profesorje in nove tečaje z namenom, da bi izboljšali poučevanje na Sorosevi univerzi. Ob tem so dejali, da bodo odprli pot za izdajo mednarodnih diplom.
Madžarski vladni uradnik je enemu izmed predstavnikov opozicije v madžarskem parlamentu povedal, da bavarsko vključevanje v madžarski visokošolski sektor vidijo kot korak, ki gradi zaupanje. Balazs Orbán, državni sekretar pri predsedniku vlade, je zatrdil, da je vlada pripravljena preučiti možnosti za izdajo diplom, priznanih tako v ZDA, Nemčiji kot tudi na Madžarskem. Ob tem pa je ponovil, da morajo vse univerze delovati v skladu z madžarsko zakonodajo. Kovacs pa je ob tem dal jasno vedeti, da je sicer več kot dobrodošlo sodelovanje s strani Bavarske, a to ne bo privedlo do pravnih sprememb.
H. M.
 • Olga101

  Bravo Madžari! Sorosu in njegovim plačancem nogo v rit! Sorosovo posest obdaja VISOK betonski zid, evropski narodi bi pa morali pustiti meje odprte za uvoz islamisticnih divjakov, s pomočjo skorumpiranih levičarskih politikov kot je Fajonka in trgovcev z ljudmi?!!!

  • cosmosjasnovidec

   Orban bi moral poslati ostrostrelca,da odpihne bučo tej “sorosevi” antipatični podgani.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • Edi Puc

  .. mene bolj skrbi slovenija, koga vse financirajo te sorosove organizacije ?
  Je med njimi tudi POP TV ?

 • Morala

  Za denar pa se le ne da vseh politikov podkupiti!!

 • garfi

  Psihopatski gLobaList se je zaredil povsod
  tudi v rkc in karitas https://avdio.ognjisce.si/cikel/gradimo_odprto_druzbo

 • tramal

  Ko bi naši komunajzerji bili vsaj deset procentov vredni Orbana ,bi nam šlo že na bolje.Tako pa mu lahko samo ližejo podplate in umivajo noge.

 • xtc

  Orban že sluti kakbo razplet EU volitev za EPP,ALDE in Socialiste zato lahko mitrno zateguje pas.

 • MižekFiga

  Na dolančevi FDV potrebujemo 6 (ali celo 12) novih prfoksov za nekomunistično delovanje ustanove !!!

 • RATATA

  Pri nas so pa sprejeli prilagojen zakon o Magni,
  zakon o financiranju drugega tira in kdo bo kasiral,
  zakon o stečajih,
  zakon o lastninskem preoblikovanju podjetij,
  zakon o izbrisu slovenstva in bele rase…

 • šmentanamuha

  Sorosevo LGBTQ+P Transuniverzo naj naredijo v Afganistanu in Pakistanu in po arabskih deželah, pa še kakšno v Afriki. Tam primanjkuje šol. Da se tem revežem ne bo treba voziti v čolnih čez Sredozemlje v želji za boljšim življenjem ali pešačiti iz arabije v Evropo. Stara krastača pa naj zgradi še kakšen kampus za bodoče “učenjake”. Fer? ….Gotovo mu bodo hvaležni. Tako se najlažje pride do doktorata. Vprašajte doktorice “znanosti z Mirovnega inštituta. One že vejo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!