fbpx

Madžarska: “Politika EU posiljuje evropsko pravo in evropske vrednote”

Foto: STA

EU želi po Srednji Evropi naseliti migrante in državam vsiliti obvezne migrantske kvote. Temu najbolj nasprotuje Madžarska, katere zunanji minister je dejal, da politika EU ”posiljuje evropsko pravo in evropske vrednote”. Prerazporeditvi 120 tisoč migrantov znotraj Srednje Evrope nasprotujejo tudi ostale države Višegrajske skupine in Romunija. Bo Bruselj za upiranje zagrozil s kaznimi?

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó je obljubil, da se “prava bitka šele začenja”, saj sodišče Evropske unije zahteva, naj Budimpešta omogoči Bruslju, da migrante naseli po Srednji Evropi. Szijjártó je v odgovoru na odločitev sodišča EU poudaril nasprotovanje odločitvi s strani Madžarske in Slovaške, ki sta proti temu, da Evropska komisija nasilno prerazporedi približno 120 tisoč migrantov znotraj mej držav EU.

Tako imenovanim ”migrantskim kvotam” nasprotujejo Madžarska, Slovaška, Češka Republika in Romunija, kasneje pa jih je zavrnila še Poljska, vendar so prek kontroverznega sistema glasovanja zaradi mnenja večine, ki je prevladala, njihovo željo zavrnili.

Foto: epa

Odločitev ni bila pravna ali strokovna, temveč politična,” je poudaril Szijjártó, ki je izjavil, da je politika EU “posilila evropsko pravo in evropske vrednote. Evropska komisija podpira le eno stvar: nezakonito prisiljevanje brez varovanja mej in obrambe,” je Szijjártó nadaljeval v svojem napadu na neizvoljeno kvazi vlado EU. Dejal je, da odločitev sodišča EU ”veča in uveljavlja moč Evropske komisije nad državami članicami EU. To je nesprejemljivo in storili bomo vse, kar je mogoče, da zaščitimo državo. Prava bitka se šele začenja in Madžarska bo izkoristila vse možnosti za pravno varstvo. S tem želi zagotoviti, da se nihče ne bo mogel priseliti, ker si madžarsko ljudstvo tega ne želi.”

Višegrajska skupina držav proti EU
Za podporo v boju proti Bruslju bo Madžarska prosila Višegrajsko skupino, politično zvezo srednjeevropskih držav, v katero so združene Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška. Poljska predsednica vlade Beata Szydło je dejala, da je takšno odločitev pričakovala, vendar je vztrajala, da to “ne bo spremenilo položaja poljske vlade v zvezi z migracijsko politiko“, poroča Breitbart. Možno je, da Madžarska in Poljska preprosto začneta ignorirati sodišče EU. To bi povzročilo stopnjevanje nestrpnosti in sovražnosti med EU in njenimi “neposlušnimi” srednjeevropskimi članicami, Bruselj pa bi poskušal določati velike denarne ali druge kazni za nespoštovanje svojih ukazov.

A. L.