Madžarska pošilja nove pakete pomoči

Foto: STA

Madžarska uprava za obvladovanje naravnih nesreč (OKF) v Slovenijo, ki se spopada s posledicami katastrofalnih poplav, pošilja zaščitno opremo, med katero je 200.000 vreč s peskom in 4800 kvadratnih metrov protipoplavne folije, so v petek sporočili iz omenjene uprave. Nadaljnjo pomoč je ponudila tudi madžarska vlada.

OKF po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI v Slovenijo poleg vreč s peskom in folije pošilja 500 gumijastih škornjev, 300 vzmetnic, 300 odej, 300 blazin, 600 rjuh in 5000 svetilk. Slovenska vlada na spletni strani navaja, da bo ta pomoč v Roje prispela danes in v nedeljo.

Nov paket pomoči čaka potrditev slovenske vlade
Nadaljnjo pomoč Madžarske je že pred tem v petek ponudil tudi državni sekretar v kabinetu madžarskega premierja Zoltan Kovacs, poroča STA. Ta je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, naznanil, da je Madžarska pripravljena zagotoviti pomoč, ki vključuje 22-člansko potapljaško ekipo, opremljeno s terenskimi vozili in čolni, šest črpalk z operativnim osebjem, dva bagra, dva smetarska tovornjaka, dva tehnična strokovnjaka ter vreče s peskom in različno opremo za zaščito pred poplavami, kar je razvidno tudi s spletne strani madžarske vlade. Kovacs je dodal, da bodo pomoč poslali, ko jo bo Slovenija sprejela.

Pomoč je v Slovenijo iz Madžarske sicer napotila tudi tamkajšnja dobrodelna organizacija Malteškega viteškega reda, so v petek sporočili iz organizacije. V Kranj so dostavili paket pomoči v vrednosti 26.000 evrov, ki vključuje tudi 15 visokozmogljivih strojev za sušenje zidov in več prenosnih generatorjev.

Sara Kovač