Madžarska proti ratifikaciji dogovora med EU in nekdanjimi kolonijami, ki bi odprl vrata migrantom

Madžarski zunanji minister Péter Szijjártó. (Foto: epa)

Madžarska ne more dati soglasja trgovinskemu in razvojnemu sporazumu med Evropsko unijo in afriškimi, karibskimi ter pacifiškimi državami, saj bi to odprlo vrata še večjemu številu migrantov v Evropo, je v torek povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto.

Madžarsko nasprotovanje ratifikaciji dogovora 79 držav, s katerim so se pogajalci EU strinjali decembra 2020, bi po poročanju Reutersa lahko ogrozilo leta in leta pogovorov o posodobitvi dve desetletji starega sporazuma o razvoju sprejetega v Cotonouju. Novi dodatki vključujejo člene o človekovih pravicah, migracijah ter zaščiti podnebja. Madžarska je tako ponovno prevzela vlogo trna v peti globalistov.

“Ni potrebe za novimi valovi priseljevanja, še posebej sedaj,” je za novinarje v Bruslju povedal madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Madžarski zunanji minister je povedal, da Madžari zagotovo ne bodo dali svojega glasu takemu dogovoru.

Kamen spotike nov migrantski val
Da bi stopil v veljavo, mora nov, tako imenovani Post-Cotonouski sporazum ratificirati vseh 27 držav članic EU. Dogovor vsebuje člene o trgovanju in pomoči državam v razvoju na drugih celinah, a kamen spotike leži v premisi, da bi dogovor dopuščal legalno priseljevanje iz držav Afrike, Pacifika in Karibov preko pridobitve viz in združevanja družin.

Madžarski premier Viktor Orban je že pred časom nasprotoval uvedbi migrantskih kvot, mnenja pa ni spremenil niti v zvezi z dogovorom, ki v veliki večini vključuje nekdanje kolonije peščice držav EU. Madžarska noče “vzporedne družbe, odprte družbe ali mešanja kultur,” je bil že v intervjuju za Reuters septembra 2020 jasen Orban.

Besedilo celotnega dokumenta si lahko preberete TUKAJ. Zajeten delež besedila je posvečen problemu migracij, njihovi legalizaciji ter iskanju načinov kako povečati pritok migrantov.

Ivan Šokić