fbpx

Madžarska roti EU, naj sprejme Srbijo, Črno goro in Makedonijo, preden jih pokvari turški in ruski vpliv

Foto: epa

Vse večji vpliv Moskve in Ankare na Zahodnem Balkanu povečuje zaskrbljenost med voditelji evropskih desnosredinskih političnih strank, ki so pozvali k oživitvi prizadevanj Evropske unije na tem območju.

Evropska unija se ne bi smela ujeti v “širitveno utrujenost” in blok mora ohraniti pri življenju proevropski duh v državah Zahodnega Balkana s tem, da podpira njihovo željo po članstvu v Evropski uniji, je po poročanju Euractiva sporočilo resolucije letnega kongresa Evropske ljudske stranke (EPP), ki je potekal prejšnji teden na Malti. Kljub temu pa so si bili voditelji desnosredinskih strank enotni, da izpolnjevanje kopenhagenskih političnih meril in zavezanost k ohranjanju dobrih sosedskih odnosov ostajata bistvenega pomena za pristop k EU.

Hudič ne počiva 
Resolucija pa opozarja tudi na povečanje vpliva tujih držav, “še posebej na vzhodu in na jugu”, tako na politični kot na finančni ravni, s poudarkom na kampanji dezinformacij kot del arzenala. Hrvaški premier Andrej Plenković je na to odvrnil, da je za preprečevanje tovrstne nevarnosti potrebno močnejše angažiranje Evropske unije. “Če smo neodločni in počasni, da bi jih hitreje približali k nam, drugi ne bodo oklevali in jih bodo odmaknili od Evropske unije,” je dejal in ob tem poudaril, da si nihče ne želi takšnega scenarija.

Vse poti vodijo v Evropsko unijo
Vir je Euractivu zaupal, da so se pogovori med desnosredinskimi voditelji osredotočili predvsem na Rusijo in Turčijo, katerih cilj je oslabiti Evropsko unijo. “Vedo, da je nižja stabilnost na Zahodnem Balkanu nevarnost za Evropo, in vemo, da na dolgi rok ni druge možnosti kot vstop v EU,” jim je navedel vir.

EU in ZDA naredili “velike napake”
Madžarski premier Viktor Orban je izpostavil, da je Evropska unija soočena s “krizo tuje politike”, z destabilizirano Ukrajino in vreliščem na Balkanu. Prav tako je prepričan, da je Evropska unija storila “velike napake” na tem področju, ta neuspešna politika pa je prispevala k destabilizaciji na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. “Dejstvo, da smo to izpeljali skupaj z Američani, ni izgovor. Delovali smo kot piromanski gasilci.” Orban je pozval tudi k novi zunanji politiki EU.

Madžarski voditelj je prepričan, da če želimo stabilnost na Balkanu, zahteva to čimprejšnje nove volitve v Skopju ter: “Kakor hitro se da, moramo sprejeti Črno goro ter pospešiti pristop Makedonije in Srbije. Moja domovina je vstopna točka za Balkance. Vsak dan vidim, kako ruski, turški in ameriški vpliv narašča, medtem ko se evropski vpliv zmanjšuje,” je posvaril in utemeljil, da je čas za spremembe.

Marjanca Scheicher