fbpx

Madžarska ščiti zunanjo mejo Evrope: Bo EU pošteno prispevala finančna sredstva?

Viktor Orban. (Foto: epa)

Madžarska je za zaščito Evrope pred ilegalci porabila že 590 milijard forintov, kar znaša 1,64 milijarde evrov. Toliko je vložila od začetka krize. A vse doslej EU za “madžarski” projekt varovanja zunanje evropske meje ni odštela niti ficka. 

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je prepričan, da bi morala Evropska unija Madžarski povrniti del dodatnih stroškov za obrambo madžarske meje vse od pričetka migrantske krize. Orban je neporavnane evropske račune izpostavil v svojem pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen. Ob tem je še poudaril, da je govora o krhki stabilnosti Evrope, za kar se gre zahvaliti Madžarski in preostalim državam članicam, ki so uspešno zaščitile zunanje meje EU. Madžarska je doslej, za dodatno varovanje meje, vse od pričetka migrantske krize, potrošila 1,64 milijarde evrov iz državnega proračuna. Naša vzhodna soseda pa je s svojim ravnanjem postala zgled za številne druge evropske države, poroča Remix News.

Postavitve podobnih zapor na mejah, smo odslej lahko videli v Grčiji, Španiji, Bolgariji, Sloveniji, Estoniji, Litvi, Latviji in na Poljskem. Nekatere izmed navedenih držav mejno zaščito sicer še gradijo. Ob tem je Orban še spomnil, da je 7. oktobra 12 držav članic EU v skupnem pismu zahtevalo, da se postavitev ograj podpre tudi s sredstvi iz proračuna EU, ker gre za dokazano učinkovit ukrep varovanja državne meje. Takšno stališče je madžarski državnik izpostavil tudi v Evropskem svetu. Sedaj pa je čas, da Evropska komisija stori to, kar bi morala že davno storiti – priznati si, da je varovanje zunanjih evropskih meja, nesporna oblika evropske solidarnosti, ter da na takšen način podpira in priznava prizadevanja držav članic.

Orban in Babiš na varovani madžarski južni meji. (Foto: epa)

Ob vseh vloženih finančnih sredstvih pa seveda ne gre spregledati tudi človeških virov, ki jih je Madžarska za varovanje zunanje meje namenila v zadnjih šestih letih. Podobno pismo je Orban poslal že nekdanjemu predsedniku EK Jean-Claude Junckerju leta 2017, v pričakovanju 400 milijonov evrov, kot polovično rekompenzacijo za denar iz državnega proračuna, vendar se Juncker na pismo ni odzval. Orbanov poziv se dogaja v luči afganistanske krize in hibridnih groženj na beloruski meji, kar daje slutiti, da migrantski tok v prihodnosti ne bo pojenjal. In sedaj je vrsta na EU, da ravna odgovorno ter pošteno prispeva denar Madžarski za njena prizadevanja in stroške. 

Domen Mezeg