fbpx

Madžarska: srečanje z ruskim predsednikom v prizadevanju za dogovor o povečanju uvoza plina

Ruski predsednik Vladimir Putin in madžarski premier Viktor Orban (foto: epa)

Madžarski premier Viktor Orban bo v torek obiskal ruskega predsednika Vladimirja Putina. Dogovarjal naj bi se o povečanju uvoza plina Madžarske iz Rusije v upanju, da ukrajinska kriza ne zasenči pogajanj.

Madžarski premier Viktor Orban in ruski predsednik Vladimir Putin sta se srečevala že v preteklosti, pogajanja o dobavi energije pa so bila vedno ključni del teh srečanj. Po besedah ​​Andrasa Racza, višjega raziskovalca pri nemškem svetu za zunanje odnose, Orbanova poslovna politika, da bi njegova država postala samozadostna pri proizvodnji energije, koristi tudi Kremlju. Leta 2014 je Madžarska namreč podpisala pogodbo z rusko državno korporacijo za jedrsko energijo Rosatom z namenom širjenja projekta jedrske energije Paks na Madžarskem z izgradnjo dveh jedrskih elektrarn. Način financiranja pa je ključni element za izboljšanje poslovnih odnosov Rusije in Madžarske.

Daniel Hegedus, gostujoči sodelavec za srednjo Evropo pri nemškem Marshallovem skladu Združenih držav, meni, da je čas tega srečanja pomemben ravno zaradi trenutne ukrajinske krize, hkrati pa se zaveda, da si Orban na eni strani želi ohraniti poseben odnos svoje države z Rusijo, na drugi strani pa v luči prihajajočih madžarskih volitev želi poskrbeti za energetske potrebe svoje države in si povečati obseg dobave plina iz Kremlja.

Madžarski premier Viktor Orban (Foto: epa)

“Očitno se ne moremo izogniti pogovoru o varnostnih razmerah v Evropi, kjer je stališče Madžarske popolnoma jasno. Zanima nas mir,” je Orban dejal v intervjuju, objavljenem na njegovih družbenih omrežjih prejšnji teden, dodal pa je še, da se bo pred srečanjem z ruskim voditeljem o varnostnih pogajanjih pogovarjal z uradniki EU in Nata.

Tanja Brkić