fbpx

Madžarska v Sloveniji podpira dodatne programe v dvojezičnih vrtcih in versko življenje

Predsednik pomursko madžarske samoupravne narodnostne skupnosti Ferenc Horvath (Foto: STA)

Za različne projekte v Sloveniji bo Madžarska svoji manjšini namenila več milijonov evrov. Razpis za spodbujanje podjetniške iniciative in gospodarskega razvoja na območju narodnostne skupnosti v Prekmurju bo objavljen februarja ali marca.

Na območju občin Hodoš, Šalovci, Moravske Toplice, Dobrovnik in Lendava živi večina slovenskih Madžarov. Podrobnosti razpisa za črpanje finančnih sredstev pa še niso znane. Predsednik  Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath je povedal, da so več informacij pričakovali v kratkem, vendar je bil za 20. januar predviden obisk državnega sekretarja madžarskega ministrstva za zunanje zadeve, ki je bil preložen.

Projekt finančne pomoči madžarske države bo potekal še naslednji dve leti, ko naj bi bilo zagotovljenih še več sredstev kot letos,” je povedal predsednik pomurske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horvath. Denar bodo razdeljevali z razpisom preko Zavoda za regionalni razvoj madžarske narodnosti Lendava, ki ga je na začetku decembra ustanovila Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost.

Madžarska država je zahtevala, da krovna manjšinska organizacija v ta namen ustanovi organizacijo za upravljanje s tem denarjem, ker pod okriljem skupnosti že delujeta dva zavoda, so zato ustanovili še enega, za vršilca dolžnosti pa imenovali Jožefa Horvatha. Zavod ima sedemčlanski svet, v njem je pet članov, ki jih imenujejo občinske madžarske skupnosti, enega zaposleni v zavodu, enega pa predsednik sveta omenjene skupnosti med predstavniki zainteresirane javnosti.

Za športno akademijo so pomurski Madžari že dobili nekaj več kot dva milijona evrov, s tem denarjem bodo v dobrem letu v Lendavi zgradili dijaški dom in potrebno infrastrukturo. Na akademiji želijo mladim, ki jih zanimata nogomet in odbojka, omogočiti kakovostne treninge in ustrezno izobrazbo, pri tem se bodo povezali z lendavsko dvojezično srednjo šolo. To šolo bodo lahko obiskovali tudi pripadniki skupnosti, ki živijo zunaj Lendave. Projekt podpirajo občina Lendava, ministrstvo za izobraževanje in Slovenska nogometna zveza.

Madžarska  skupnost v Sloveniji bo, kot poroča STA, od matične države dobila še 330.000 evrov za dodatne programe v dvojezičnih vrtcih in dodatnih 100.000 evrov za podporo verskemu življenju. Za potrebe skupnosti dobijo z madžarske strani letno približno 100.000 evrov. Letos naj bi tudi z različnih razpisov dobili še več. Za letos v pomurski samoupravni narodni skupnosti načrtujejo še obnovo hiše Gyorgya Dobronokija v Dobrovniku, za kar so dobili okoli 170.000 evrov, približno toliko denarja pa so dobili od Madžarske tudi za obnovo etnografske hiše v Motvarjevcih.

Branka Jurhar