fbpx

Madžarska vlada omejila zgornje meje cen goriva in osnovnih živil do julija

Foto: Vlada RS

Madžarski državni sekretar za mednarodne komunikacije in odnose in mednarodni tiskovni predstavnik Zoltan Kovacs je sporočil, da se je madžarska vlada odločila, da omeji cene goriv do 1. julija 2022.

Po tem, ko je madžarski premier Viktor Orban ponovno zmagal na volitvah in ostal na svoji poziciji, se zdaj bori z neposrednimi izzivi madžarskega gospodarstva. Najvišja inflacija na Madžarskem v zadnjih 15 letih zmanjšuje njene sveže napolnjene prihranke, vendar še ni udarila njenega zaupanja v Orbana, za katerega pričakuje, da lahko državljane zaščiti pred naraščajočimi cenami in drugimi gospodarskimi težavami.

Madžarska je že pred volitvami zaradi stanja v Ukrajini, ki je imelo posledice na svetovnem trgu naftnih derivatov, podaljšala zgornjo mejo cen goriva za tri mesece, ostala podaljšanja pa je madžarski premier napovedal po volitvah, kar bi pojasnilo objavo državnega sekretarja Zoltana Kovacsa na Twitterju, v kateri je zapisal, da se je “madžarska vlada se odločila podaljšati zgornje meje cen goriva in osnovnih živil do 1. julija 2022. Cene bodo naraščale, dokler bo v naši soseščini vojna, vendar HU naredi vse, kar je potrebno, da zaščiti naše družine pred temi učinki.”

Omejitev cen naftnih derivatov in osnovnih živil, višanje obrestne mere
Ob soočenju z dvigom cen, ki bi lahko inflacijo dvignil na najvišjo raven po letu 2008, je Orbanova vlada februarja omejila cene osnovnih živil in podaljšala že veljavne zgornje meje za cene energije, goriva in hipotekarna posojila. Kljub nadzoru cen so madžarske cene življenjskih potrebščin že januarja rasle najhitreje v skoraj 15 letih, osnovna inflacija pa se je dvignila, zaradi česar so analitiki zvišali napovedi in nakazali potrebo po več dvigih obrestnih mer. Orban je tudi omejil obrestne mere za hipotekarne kredite za fizične osebe do konca junija, da bi zaščitil posojilojemalce pred naraščajočimi stroški odplačevanja, potem ko je rastoča inflacija centralno banko spodbudila, da je zvišala obrestne mere bolj, kot je bilo pričakovano, nedavno pa je osnovno obrestno mero zvišala za 100 bazičnih točk na 5,40 odstotka, hkrati pa za enako razmerje razširila obe strani obrestnega koridorja. Po poročanju madžarskih medijev so iz centralne banke sporočili, da je vojna v Ukrajini predstavljala veliko večje tveganje kot običajno za obete glede inflacije.

Madžarski minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto (foto: epa)

Odklop Poljske in Bolgarije ne predstavlja grožnje Madžarski
Péter Szijjártó, minister za zunanje zadeve in trgovino, je davi dejal, da je dostava plina na Madžarsko potekala po načrtih, brez ovir in v skladu z dolgoročno pogodbo države z Rusijo, ko je komentiral novice, da je Rusija ustavila dobave na Poljsko in Bolgarijo. “Vsako leto preko Turčije, Bolgarije in Srbije na Madžarsko prispe približno 3,5 milijarde kubičnih metrov plina, kar je “pomemben” delež letne porabe države,” je Szijjártó dejal v objavi na Facebooku, poročajo madžarski mediji. Medtem ko je Rusija prenehala dobavljati plin, namenjen za porabo v Bolgariji, ta ukrep ne dotika tranzita, je dejal. “Rad bi pomiril vse: prekinitev dobav v Bolgarijo ne vključuje tranzitov po državi,” je dejal za madžarske medije.

Tanja Brkić