Madžarska začela preizkušati orožje lastne izdelave za vojsko

Madžarski državni sekretar na ministrstvu za obrambo Szilárd Németh (foto: Szilárd Németh)

Madžarska je začela testirati strelno orožje madžarske izdelave. Novo, na Madžarskem proizvedeno strelno orožje bo dopolnilo zbirko orožja za vojsko, ki ga sicer že izdelujejo na Madžarskem, a pod češko licenco. Ravno tako bo tudi občutno cenejše od češkega. 

Madžarski državni sekretar na ministrstvu za obrambo Szilárd Németh je 25. novembra 2021 objavil novico, da so v državi začeli preizkušati strelno orožje, ki je bilo oblikovano in izdelano na Madžarskem. Do sedaj so Madžari za potrebe vojske na Madžarskem izdelovali strelno orožje pod češko licenco.

Obrambni minister Tibor Benkő, namestnik državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo generalpodpolkovnik Romulusz Ruszin-Szendi in vodja vladne komisije za razvoj obrambe Gáspár Maróth so že avgusta zatrjevali, da bi lahko madžarske oborožene sile v kratkem opremili s strelnim orožjem, ki bo razvito in izdelano na Madžarskem. Maróth je s tem namenom po poročanju Remix News že pred letom in pol oblikoval skupino domačih inženirjev. Trenutno se orožje nahaja v fazi testiranja.

Madžarski državni sekretar na ministrstvu za obrambo Szilárd Németh (foto: Szilárd Németh)

Podjetje Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. izdeluje pištole, jurišne puške, avtomatske puške, ostrostrelske puške, 40-milimetrske metalce granat in lahke strojnice. V podjetju so morali razviti več prototipov in nadaljnje korake, povezane z iskanjem razvojnih partnerjev glede tehnologije in materialov. Dogovor o strateškem partnerstvu so poleti podpisali z oddelkom za raziskave in razvoj na Univerzi Jánosa Neumanna v Kecskemétu, ki se nahaja v osrednjem delu Madžarske.

Preizkušanje prototipov orožja, ki je bilo oblikovano in izdelano na Madžarskem. (foto: Facebook)

Maróth je izpostavil, da Madžarska potrebuje novo opremo in orožje, ki bo proizvedeno doma poleg tistega, kar proizvajajo na podlagi licence Češke Zbrojevke. Orožje izdelano po licenci češkega orožarja je vzdržljivo, a je ravno tako relativno drago za proizvodnjo. Poleg tega licenčni dogovor, sklenjen s podjetjem Arzenál Zrt., ne vključuje novega razvoja orožja, do katerega lahko pride med potencialno menjavo generacij. Madžari zato vlagajo v lastno proizvodnjo.

Ivan Šokić