fbpx

Madžarski parlament z veliko večino sprejel zakonski paket Stop Soros

Foto: Demokracija

Madžarski parlament je danes sprejel t. i. zakonski paket Stop Soros. Uperjen je proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški milijarder George Soros in ki naj bi pomagale migrantom. Poslej bo vsakršna pomoč pri nezakonitih migracijah kaznivo dejanje. V imenu boja proti migrantom je parlament danes spremenil tudi ustavo.

Parlament je v ustavo zdaj zapisal, da nobena oblast “ne sme vplivati na sestavo madžarskega prebivalstva”, s čimer naj bi na Madžarskem prepovedali načrtno priseljevanje tujcev. S tem so nasprotovanje evropskemu kvotnemu sistemu preseljevanja beguncev zapisali tudi v ustavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg tega so v ustavi omejili pravico do zbiranja in svobode izražanja, ki poslej ne bosta smeli biti uporabljeni v škodo zasebne lastnine državljanov, še navaja APA. Zakonodaja je sicer v prvi vrsti uperjena proti dejanjem Sorosa, ki želi Evropo “preplaviti z milijoni migrantov, da bi tako spremenil krščansko in nacionalno identiteto držav”.

Madžarska varnost na prvem mestu
Zakon proti nevladnim organizacijam, ki je bil zdaj sprejet tudi z ustavno večino, predvideva do leto dni zapora za osebe ali skupine na Madžarskem, ki pomagajo nezakonitim migrantom oziroma tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil. Zakon predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami. “Madžarska varnost mora biti na prvem mestu,” je ob predstavitvi zakona konec maja dejal državni sekretar Csaba Domotor.

C. Š.