fbpx

Madžarski predsednik vlade Viktor Orbán: “Povezava elektroenergetskega omrežja bo okrepila neodvisnost ter suverenost Madžarske in Slovenije”

Odprtje začetka izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince. Nagovor madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana (Foto: STA)

“Vrednote centralne Evrope se povzdigujejo, z osredotočenostjo na rast in širitev EU proti vzhodu,” je dejal madžarski predsednik vlade Viktor Orbán ob odprtju začetka izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince. Orban je temu mejniku pripisal celo zgodovinski pomen, ne le zaradi energetskega povezovanja, pač pa zaradi pomembnega trenutka med državama. Po njegovem mnenju je takšne vrste energetskega povezovanja med obema državama znak zaupanja med njima, hkrati pa bo to obema državama omogočilo večjo neodvisnost in suverenost od zahoda, kar bi ju lahko postavilo v boljši položaj v času geopolitičnih iger s strani EU. Poleg vsega omenjenega pa lahko Slovenija na dolgi rok računa tudi na cenejšo električno energijo.

“EU ni zgolj nemško-francoska stvar, pač pa tudi povezave med temi državami, ki vse bolj pridobivajo vrednost in zato postajajo prizorišče geopolitičnih iger in interesov velikih,” je dejal madžarski premier Viktor Orban. Odnosi med zahodno in vzhodno Evropo so po njegovem tako sedaj postali enako pomembni, kot tisti med Nemčijo in Francijo. Če se vrednote regije dvigujejo, lahko velike in močne države vplivajo in zato lahko nekatere države postanejo žrtve geopolitičnih igric. “Naša regija je postala ena takšnih držav,” je še pojasnil.

Orbán pravi, da je bilo za pričakovati prej ali slej, da se bo to začelo dogajati, saj je to znak, da je regija začela postajati pomembnejša. Povezava daljnovoda pa je eden izmed večjih projektov med Madžarsko in Slovenijo ter bo tudi vodilo za večje prijateljstvo in zaupanje med državama, je poročal Hungary Today.

Predsednik vlade Janez Janša, predsednik madžarske vlade Viktor Orban in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman (Foto: STA)

Premier je dejal, da knjige, ki jih je v začetku prejšnjega desetletja prebral o tem, kakšna leta bodo sledila letu 2010, niso napovedale vzpona Donalda Trumpa v Belo hišo, Brexita, migracijske krize in pandemije koronavirusa. “To kaže, da moramo biti previdni, ko poskušamo napovedati zgodovinski pomen nečesa,” je dejal. Orbán je še dejal, da se bo daljnovod uvrstil v zgodovinske knjige, napisane o desetletju med letoma 2020 in 2030, in trdil, da predstavlja “vzpostavitev povezave med dvema pomembnima državama v pomembnem trenutku”.

Ker so vzhodne deržave postale močnejše kot so bile, so postale tarča geopolitičnih iger
Srednjeevropska regija postaja močnejša kot celota, prav iz tega razloga pa je postala tarča vpliva močnejših zahodnih držav. Orbán je dejal, da je naraščanje pomena srednje Evrope postalo mesto geopolitične konkurence. “To je treba šteti za naravno,” je dejal in še obrazložil: “To ni problem, ampak prej znak, da je ta regija postala pomembna.” Pri vsem tem pa ima energetska politika ogromen vpliv. “Ko bosta Madžarska in Slovenija povezali svoje elektroenergetsko omrežje, bosta v teh “igrah” okrepili svoj položaj,” je še dejal. Dogovori o povezovanju plinovoda in železniškega omrežja obeh držav v prihodnje, bi lahko bili tudi geopolitično pomembni premiki.

Daljnovod prinaša energetsko neodvisnost in cenejšo energijo
“Povezava elektroenergetskega omrežja bo okrepila neodvisnost in suverenost Madžarske in Slovenije ter regijo samo, tako da bo bolje zaščitena pred “geopolitičnimi igrami” in bo tudi tem državam omogočila uveljavljanje svojih interesov,” je dejal Orbán. Pri tem pa še poudarja, da omenjeno sodelovanje nakazuje na povečanje zaupanja med državama. “Še posebej, če se povezuje nekaj ključnega, kot je v tem primeru električna energija,” je še poudaril. Daljnovod Cirkovce-Pince je največja naložba družbe ELES doslej in bo dolgoročno pripomogla k ugodnejšim cenam elektrike v Sloveniji, pa so zapisali v Financah.

Foto: STA

Orbán je še dejal, da je morala Madžarska v svoji zgodovini trdo delati, da bi vzpostavila zaupanje s svojimi sosedi. Ta prizadevanja so prinesla različen uspeh, je dejal in poudaril, da ima Madžarska zdaj “odlične” odnose z nekaterimi sosedami. Toda Slovenija in Madžarska sta po njegovih besedah ​​povečevali svoje vezi in opozoril, da sta državi “v zadnjih 20 do 30 letih poskušali živeti svoje življenje, ne da bi motili drugo”. Orbán je dejal, da je življenje na tak način “razkošje” in trdil, da če sta lahko dve državi v zaupnem odnosu in povežeta svoja sredstva, bo to premaknilo obe državi naprej. Ob tem je dodal, da bi trajala leta trdega dela, da bi se med državama vzpostavila raven zaupanja za strateško naložbo, kot je povezava elektroenergetskih omrežij obeh držav, da bi se ustvarili nadaljnji strateški projekti.

Daljnovod največji projekt med Slovenijo in Madžarsko v zadnjih desetletjih
Orbán pravi, da je elektroenergetsko omrežje največji slovensko-madžarski projekt v zadnjih nekaj desetletjih in “paradni konj” razvijajočega se prijateljstva in zaupanja med državama. Orbán je dejal, da upa, da bo projekt pomagal Madžarski in Sloveniji spoznati, da sta si “bližje, kot si mislita”. Glede pandemije je Orbán dejal, da sta se s slovenskim kolegom redno posvetovala in si izmenjevala informacije. Slovenija je bila med najuspešnejšimi evropskimi državami glede upočasnitve širjenja virusa, prav tako tudi Madžarska. Povedal je, da bosta Madžarska in Slovenija imeli več uspeha pri zagotavljanju njihovega delovanja v primeru sodelovanja. “Slovenija je lahko vedno računala na Madžarsko in tudi mi smo vedno računali na Slovenijo,” je še izpostavil.

Sara Rančigaj