Madžarski premier Orban izrazil zadovoljstvo, ker se je več kot polovica madžarskih mladostnikov med 16. in 18. letom starosti, prijavila na cepljenje

Datum:

V svojem rednem petkovem jutranjem radijskem intervjuju, je madžarski premier Viktor Orban, cepljenje mladih med 16 in 18 letom starosti razglasil za brez primere v Evropi, in da bo nadaljnja omilitev ukrepov sledila potem, ko bo cepljenih 5 milijonov prebivalcev te države, kar bi lahko dosegli že maja. 

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je imel intervju za Kossuth Rádió. Komentiral je najnovejše podatke s področja cepljenja proti covidu-19. Kot je navedel, je Madžarska na tem področju na prvem mestu v EU in deseta na svetu. V tej tekmi so po njegovem prepričanju ključna človeška življenja. Spomnil je, da je epidemija od Madžarske terjala številne žrtve, ki bodo ostale v njihovem spominu, poroča abouthungary.

Po neuradnem srečanju z biokemičarko Katalin Karikó je včeraj dejal, da metoda, ki jo je razvila njena ekipa za cepljenje proti Covidu-19, omogoča hitrejšo odzivnost na mutacije koronavirusa. Pogovor z njo ga je prepričal v učinkovitost cepljenja tako danes kot tudi v prihodnje. Orban je na konferenci sicer govoril o različnih vrstah dostopnih cepiv in o cepilni kampanji. Madžari se lahko odločajo med štirimi različnimi vrstami cepiv. Mladi med 16 in 18 letom starosti se tudi že cepijo s cepivom Pfizer, kar je brez primere v Evropi.

Cepljenje proti Covidu-19. (Foto: epa)

Zahodna Evropa je po hitrosti cepljenja kar eden do dva meseca za njimi, obenem pa ni svobodne izbire glede cepiv. Prav tako je Orban izrazil zadovoljstvo, da se je več kot polovica mladih med 16. in 18. letom starosti, odgovorno prijavila za cepljenje. Pripomnil pa je še, da je šla levica s svojo anticepilsko kampanjo predaleč, zlasti pri njihovih prizadevanjih, da ljudje ne bi zaupali cepivom, ki prihajajo z vzhoda. Prepričan je, da bi Madžarska utegnila postati prva država v Evropi, kjer bi bilo življenje znova normalizirano. Evropska komisija je sicer podala pozitivne obete tudi za gospodarsko rast v tej državi, zaposlenost pa ostaja enaka kot pred krizo.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...