fbpx

Madžarski premier Orban med obiskom Poljske: “Želimo manj Bruslja in močnejše nacionalne države!”

Foto: epa

“Želimo manj Bruslja in močnejše nacionalne države,” je madžarski premier Viktor Orban izpostavil v okviru uradnega obiska v Varšavi in dodal, da Madžarska ne želi biti migrantska država in ima vso pravico, da to tudi ne postane. 

Orban je na skupni novinarski konferenci s poljsko premierko Beato Szydlo izpostavil, da je treba spoštovati odločitev držav, ki radodarno sprejemajo migrante in pri tem dodal, da je nujno, da tudi te razumejo, da nekatere države ne želijo postati takšne države. Poudaril je, da je treba spoštovati odločitev Madžarske, da ne želi postati migrantska država, kot so to postale druge. Po besedah Orbana Madžarska išče drugačne rešitve za probleme, ki so med drugim povezani tudi s trgom dela in pri tem zavrača migracije kot rešitev.

Foto: epa

Očitke na račun Poljske označil kot neutemeljene
Madžarski premier je med drugim omenil kritike EU na račun Poljske glede vladavine prava in dodal, da so neutemeljene. Prav tako je v imenu Madžarske izrazil solidarnost z vsemi državami članicami EU, ki so v podobni situaciji kot Poljska, poroča madžarska tiskovna agencija MTI. “Želimo manj Bruslja in močnejše nacionalne države,” je dejal Orban in poudaril, da ravno zaradi obstoječega stanja prihaja do politično obarvanih postopkov znotraj EU. Bruselj namreč označuje novo poljsko sodno reformo kot sporno, med drugim zaradi določitve upokojitvene starosti sodnikov in zaradi tega, ker ima pravosodni minister možnost, da kljub upokojitveni starosti podaljša mandat sodnikom, po prepričanju EU pa naj bi to prispevalo k manjši neodvisnosti poljskih sodnikov in sodišč.

Foto: epa

N. Ž.