fbpx

Madžarski premier Orban napovedal zaostritev migracijske politike: “Gradili bomo krščansko demokracijo!”

Madžarski premier Viktor Orban (Foto:Twitter)

Po zgodovinski zmagi madžarskega premiera Viktorja Orbana, ki mu je prinesla dvotretjinsko večino, je Orban najavil zaostritev migracijske politike in vizijo Madžarske, ki je osnovana na krščanski demokraciji. 

Madžarski voditelj je svoje nove načrte najavil preko radia, med drugim je dejal: “Gradimo krščansko demokracijo. Staromodno obliko krščanske demokracije, katere korenine segajo v evropsko tradicijo in kjer je človekovo dostojanstvo bistveno ter kjer je prisotna delitev oblasti,” poroča časopis Ouest France.

“Branili bomo krščansko kulturo, tujcem pa ne bomo prepustili države,” je dodal Orban in spregovoril o predlagani ustavni spremembi iz leta 2016, ki bi omejila masovne migracije, a tedaj ni bila sprejeta zaradi pomanjkanja dvotretjinske večine v parlamentu. “Počutim se dolžnega, da se ustavni amandma sprejme sedaj,” je povedal.

Konkretni amandma bi lahko povečal razkol med Orbanom in Evropsko unijo, saj Orban navaja, da bo država zavrnila vse predpise ali politike EU, ki bi lahko radikalno spremenile etnično sestavo države ali ogrozile madžarske ozemeljske meje. Na temo Evropske unije in nedavno objavljenega proračuna v višini 1,24 bilijona evrov je Orban dejal, da ne podpira proračuna, saj bo to pripomoglo k financiranju množičnih migracij.

George Soros (Foto: Twitter)

Migracije predstavljajo vprašanje nacionalne varnosti
Večji del kampanje Orbana in njegove stranke Fidesz je bil vpliv levičarskega milijarderja Georgea Sorosa in njegove obsežne mreže nevladnih organizacij za množično priseljevanje. “George Soros ima pravo vojsko senc, ki delujejo na Madžarskem. Želimo ga razkriti in izpostaviti, da migracije ne predstavljajo vprašanja človekovih pravic, ampak vprašanje nacionalne varnosti,” je povedal.

N. Ž.