Madžarski premier Orban: “S politiko Angele Merkel bi me madžarski volivci pregnali s premierskega položaja”

Angela Merkel in Viktor Orban (foto: epa)

Madžarski premier Viktor Orban je v nedavnem intervjuju za nemški Bild spregovoril o vprašanju migrantske krize, prerazporejanju ekonomskih migrantov, varnostnem stanju v EU, dotaknil pa se je tudi politike Angele Merkel, ki te dni med nemškimi volivci uživa vedno manjše zaupanje.

“Seveda so krivi tisti, ki se odpravijo na pot. A to je preveč poenostavljeno. Evropski politiki, ki spodbujajo migrante in dajejo vtis, da je vredno oditi na pot, so resnični krivci,” ni skoparil z besedami madžarski premier ob vprašanju, kaj čuti, ko vidi fotografije utapljajočih se migrantov. Poudaril je, da je tudi sam oče petih otrok in mu je žal za umrle, a ravno tako je politik, čigar odgovornost je poskrbeti za varnost svojih državljanov.

Po njegovem mnenju bi morala EU vse migrante, ki jih rešijo iz morja, vrniti nazaj v Afriko. “To je edini način, kako preprečiti te masovne smrti na morju. Meje morajo biti zaščitene.” Nihče ne sme biti izjema. Orban je največji problem EU identificiral v spodletelih poskusih, da se za celo EU vzpostavi ena sama politika priseljevanja. Kaj takega ni mogoče, saj je to nacionalno vprašanje posameznih držav članic.

Trije temelji madžarske imigracijske politike
Orban je predstavil tri temelje, na katerih sloni madžarska imigrantska politika vse od začetka migrantske krize v letu 2015. Zunanje meje države morajo biti po njegovem zaščitene, vsakršna pomoč ljudem se izvozi v države njihovega izvora in kot zadnje, če država želi sprejeti migrante, lahko to stori prostovoljno. Madžarska se je odločila, da ne bo sprejemala ekonomskih migrantov.

Migranti pred madžarsko ograjo (Vir: Twitter)

Ob tem je Orban zavrnil trditve nemške kanclerke Angele Merkel, da se Madžarska strinja z dogovorom, ki vključuje sprejemanje in vračanje migrantov. Kakor je povedal, je bilo kanclerkino vprašanje: “Kdo se je pripravljen pogajati?” Madžari so se vedno pripravljeni pogajati, a od svoje politike zaprtih vrat ne bodo odstopali. Pogajanja namreč lahko gredo v obe smeri, ne samo eno.

Pomagati je treba v Afriki, ne pa uvažati migrante
Ravno tako Madžarska ne misli plačevati odkupnine drugim državam EU zato, da bi sprejele migrante, saj to ne bi reševalo nastalega problema, temveč bi ga samo prelagalo na kasneje. Ne gre za vprašanje financ, saj bi Madžarska bila pripravljena finančno pomagati afriškim državam glede modernizacije, in ravno to je tisto, kar zagovarjajo že leta, “pomagati je treba tam, kjer pomoč potrebujejo”, ne pa migrante pošiljati na nevarno pot do Evrope.

Madžarski premier Viktor Orban in nemška kanclerka Angela Merkel (Vir: Twitter)

V intervjuju pa se je Orban dotaknil tudi Merklove. Sam je povedal, da njenega dela ne misli ocenjevati, saj je to naloga nemških volivcev. Kakor Merklova njega ni nikoli kritizirala, tako tudi on nje ne misli, ne glede na to, kako se njuni pogledi razlikujejo. In kar zadeva vprašanje, kdo lahko živi na Madžarskem – o tem ne odloča gospa Merkel, kot si tudi Orban ne bi dopustil, da sprejema odločitve o tem, kdo lahko živi v Nemčiji. Ob tem je vseeno dodal: “Če bi sam predstavil begunsko politiko, kakršno je vaša kanclerka, bi me ljudje še isti dan pregnali s položaja. Kot ljudje, ki so bili desetletja pod okupacijo, so Madžari zelo občutljivi glede njihove nacionalne neodvisnosti.”

Ivan Šokić

 • Olga2345

  Bravo Orban!

  • Valter BraniSlav

   Kiraly

 • lili pili

  Orban ima prav ko pravi, da je treba pomgat afriki, ampak to je ne mo go ce, ker velike drzave dobesedno ropajo afriske naravne vire, unicujejo okolje in vspodbujajo nasilje in vojne… zato bodo africani se v naprej bezali….

  • stajerc5

   Velike drzave, mnozina? Verjetno imas cas, pa si poglej razprodanost Afrike po Economics listi. Vsepovsod kjer je se kaj vrednega so postali, popolnoma na tiho, lastniki Kitajci. Vec kot 60% “vredne Afrike” je v njihovih rokah in prav toliko koruptnih vlad dvakratzganih!
   Bezijo pa zato, ker jih je toliko prevec in jim je tezko premakniti prst na roki, da bi preziveli vse kar nakavsajo! Pravzaprav se razmnuzujejo hitreje kot podgane pri nas.

   • lili pili

    Te podgane so samo druge barve kot ti, vse ostalo je enako kot pri tebi, samo v glavah so bolj postimani. Tebe je verjetno kdaj kak koj brcnu u glavo….

 • Caetano
 • Osti jarej

  …ja,to bo….bi bili takoj deležni policijske ali celo vojaške brutalne masaže

 • totex39

  Dobro ji je povedal in vsem tistim, ki mislijo kot ona, vendar to nič ne pomaga, kajti ne odstopa od svojega stališča. Kriv pa je narod ko jo je spet izvolil in jih omogočil, da tiranijo z migranti po Evropi izvaja še naprej.

 • Caetano

  Sodišče v Teksasu spoznalo muslimana za krivega, da je ubil svojega zeta, ki se je spreobrnil iz islama v krščanstvo in se je zavzemal za pravice žensk v Iranu. To naj bi bil t.i. umor iz časti, ker je zet užalil družinsko čast. Da je zagrešil umor hčerkinega moža je potrdila pred sodiščem tudi obsojenčeva žena. Poleg zeta je ubil tudi hčerkinega prijatelja, ki je podpiral poroko obsojenčeve hčerke z umorjenim.

  https://apnews.com/0849ea395da04af7bd7f04155dba5cd3

  Muslimani vsako leto zagrešijo na tisoče ”umorov iz časti”.

 • Anja M.

  Dejstvo je, da Orbanu za ovratnik diha veliko bolj radikalna desnica (jobbik). On je najbolj levo, kar so Madžari še pripravljeni tolerirat. Enako kot v vseh Evropskih državah.

 • xtc

  Stasi Maedschen sodi pred sodišče in zapor zaradi veleizdaje in spodkopavanja EU.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!