fbpx

Madžarski vladni komisar za kulturo Szilard Demeter: “Evropa je za Georga Sorosa plinska komora!”

Szilard Demeter (Foto: Twitter)

Ministrski pooblaščenec in vodja literarnega muzeja Petofi v Budimpešti Szilard Demeter, je z zelo provokativnim jezikom opisoval madžarsko-ameriškega finančnika Georgea Sorosa in njegov domnevni vpliv na politiko EU. “Evropa je za Georga Sorosa plinska komora,” je zapisal Demeter in obrazloži, da gre za strupen plin, ki teče iz ideje o odprti družbi, s čimer se po njegovem mnenju uničujejo evropske vrednote. S člankom je tako Demeter želel opozoriti na sovražnost Bruslja do Poljske in Madžarske ter njunih vrednot.

“Evropa je za Georga Sorosa plinska komora,” je v svojem prispevku zapisal vladni komisar za kulturo, Szilard Demeter. “Strupen plin teče iz kapsule večkulturne odprte družbe, ki je smrtonosna za evropski način življenja.” V nadaljevanju je označil Sorosa kot “liberalnega Fuhrerja”. Po njegovem mnenju poslovneža Sorosa njegova “liberalno-arijska vojska” poveličuje bolj, kot so to počeli v preteklosti Hitlerjevi pripadniki, je poročal RT.

Članek je bil napisan kot graja naraščajoči sovražnosti Bruslja do Poljske in Madžarske zaradi domnevnih kršitev pravnih norm in človekovih pravic znotraj EU. Demeter meni, da so Madžari in Poljaki postali “novi Judje” v Evropi. Obe državi sta tako blokirali pogoj v proračunu Evropske unije, ki bi lahko zadržal sredstva za pomoč državam EU pri spoprijemanju s covidom-19. Omenjen pogoj bi tako lahko zablokiral sredstva državam, v katerih bi bilo ugotovljeno, da ne spoštujejo demokratičnih standardov, oziroma tako imenovane vladavine prava. Varšava in Budimpešta sta to določbo obsodila kot lov na čarovnice, namenjen njihovim konzervativnim vladam.

Če je za mnoge celo Trump sodobni Hitler, zakaj to ne bi smel biti Soros?
Medtem ko je madžarska vlada izrazila svoje nasprotovanje Sorosu in njegovo dobro financirano zavzemanje za liberalne cilje, vključno s kontroverzno migracijsko politiko EU odprtih vrat, ki je privedla do priseljenske krize, pa se zdi, da je Demetrov članek za mnoge prestopil mejo. Članek je sprožil ogorčenje madžarske Združene madžarske judovske kongregacije, ki je članek označila za “neokusnega” in “neodpustljivega”. Demeter je v tem času članek že umaknil in izbrisal svojo Facebook stran, pri tem pa je dejal: “Moji kritiki imajo prav, vzporednica z nacizmom lahko nenamerno žali spomin na žrtve holokavsta.”

George Soros (Foto: epa)

Svoje ogorčenje pa je izrazilo tudi izraelsko veleposlaništvo v Budimpešti. “Najhujšega zločina v človeški zgodovini ali njegovih storilcev ni mogoče povezati z nobeno sodobno razpravo, ne glede na to, kako pomembna je,” je izraelsko diplomatsko predstavništvo zapisalo v tvitu. Soros je sicer tudi sam Jud, ki je odraščal na Madžarskem in preživel holokavst – in sicer tako, da se je pridružil zloglasni nacistični organizaciji Hitlerjugend. Vendar pa so nekateri trdili, da je bilo ogorčenje nad Demetrovimi metaforami napačno, saj pravijo, da demokrati vsak dan obkladajo predsednika Donalda Trumpa s primerjavami s Hitlerjem in tega nihče ne obsoja.

Soros pozval EU, da prisili Poljsko in Madžarsko k  podreditvi vrednotam “odprte družbe”
Madžarski premier Viktor Orban se že leta spopada s Sorosem, njegova vlada pa je sprejela zakonodajo, ki je univerzo in dobrodelno organizacijo, ki jo je milijarder financiral, potisnila iz države. Orban je multimilijarderja Sorosa, ki se skuša v javnosti prikazati kot človekoljub, označil kar za enega najbolj pokvarjenih ljudi na svetu. Finančni špekulant Soros je pred tem Evropsko unijo pozval, da mora Poljsko in Madžarsko prisiliti v to, da se podredita vrednotam, ki po Sorosevem prepričanju simbolizirajo “odprto družbo”.

Sara Rančigaj