fbpx

Madžarski zunanji minister za varnost krščanskih prosilcev za azil predlaga vzpostavitev administrativnih con

Foto: iStock

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je pozval Združene narode, naj vzpostavijo posebne administrativne cone na Bližnjem vzhodu, zato, da se bodo krščanski prosilci za azil lahko varno vrnili v regijo, od koder so zbežali. 

Predstavnik konzervativne politične stranke Fidesz je o tem govoril na 34. zasedanju Sveta Organizacije združenih narodov za človekove pravice in zaskrbljeno dodal, da so v številnih mestih po svetu storjena grozljiva kazniva dejanja zoper krščansko skupnost. “Več sto tisoč ljudi so odpeljali iz njihovih domov, obstajajo pa tudi krščanske skupnosti, ki so jih popolnoma izkoreninili.”

Sovraštvo proti krščanstvu kot najbolj mila oblika negativne diskriminacije
Po prepričanju Szijjarta se svet, predvsem Zahod, glede sovraštva do krščanstva obnaša zelo hinavsko, saj tovrstno sovraštvo označuje kot najbolj milo obliko negativne diskriminacije. “Menimo, da je to popolnoma nedopustljivo” in opozoril, da mednarodne organizacije v svojih izjavah le redkokdaj omenjajo, da je treba skrbeti za zaščito in varstvo krščanskih skupnosti. “Ta pristop je treba spremeniti, kajti za obstoj krščanskih skupnosti po svetu je nujno potrebno, da se jih jemlje resno.”

Peter Szijjarto (Foto: epa)

Vzpostavljene cone naj bi bile pod zaščito Združenih narodov
Madžarska je poudarila, da je nujno potrebno, da Mednarodno kazensko sodišče poskrbi za to, da noben zločin proti krščanstvu na svetu ne bi ostal nekaznovan, saj bi bila na takšen način uveljavljena dvojna merila. Po besedah Szijjarta bi morala mednarodna skupnost poskrbeti  tudi za to, da bi se lahko pripadniki krščanske skupnosti na Bližnjem vzhodu vrnili domov, po tem, ko bi bilo ozemlje, iz katerega so pobegnili, v celoti osvobojeno. “Na žalost, se po naših izkušnjah pripadniki krščanske skupnosti, ki so bili prisiljeni zapustiti svoj dom, zaradi varnostnih razlogov ne morejo več vrniti nazaj, tudi takrat ne, ko je domača regija popolnoma osvobojena. Zaradi tega predlagamo, da se vzpostavijo administrativne cone, kjer bodo tovrstnim skupnostim zagotovljene svoboščine in varnost.” Szijjarto je poudaril, da bi bila najbolj racionalna rešitev, če bi bile te cone pod zaščito Združenih narodov.

Foto: iStock

Szijjarto svari pred lažno politično korektnostjo in hinavščino
Med drugim je Szijjarto povedal, da se na zasedanju zunanjih ministrov Evropske unije pogosto počuti zafrustriranega, saj ga medtem, ko začne pozivati k zaščiti pravic krščanskih manjšin, začnejo opominjati, da mora govoriti o zaščiti vseh verskih manjšin, ne samo o kristjanih. “Če želim govoriti o krščanskih skupnostih, potem bom govoril o njih, ker to predstavlja dolžnost krščanske države in krščanske Evrope. Ne smemo si pustiti, da podležemo lažni politični korektnosti in hinavščini.”

Različna poročila po navedbah Breitbarta navajajo, da pol milijarde kristjanov po svetu ne more svobodno izpovedati svoje vere, skrb vzbujajoč pa je tudi podatek, da je bilo leta 2016 zaradi svoje veroizpovedi ubitih okrog 90 tisoč ljudi.

N. Ž.