fbpx

Makedonci pripravljeni na dialog o spremembi imena države

Makedonska zastava. Foto: epa.

Makedonski premier Nikola Gruevski je napovedal, da je Makedonija pripravljena na dialog o spremembi imena države, saj bi tako končala spor z Grčijo, ki traja že 24 let. Zaradi tega je upočasnjeno približevanje Makedonije vstopu v Evropsko unijo in zvezo NATO.

Makedonski premier Nikola Gruevski je za britanski časnik The Guardian dejal, da je z Atenami pripravljen začeti pogajanja o imenu Makedonije, končno odločitev o tem pa bo prepustil makedonskim volivcem na referendumu.

Grki namreč ne pristajajo na poimenovanje njihove severne sosede z imenom Republika Makedonija, saj naj bi to ime pripadalo njihovi severni pokrajini Makedoniji. Prav tako jih moti motiv sonca na rdeče-rumeni makedonski zastavi, saj naj bi ta bil v osnovi prav tako grškega izvora. Spor pa se nadaljuje tudi okrog antičnega junaka Aleksandra Velikega, ki si ga lastita obe državi.

Nikola Poposki, makedonski zunanji minister, bo po poročanju STA danes obiskal Grčijo, kar bo prvi visoki makedonski obisk v Atenah po letu 2000.

A. D.