fbpx

Makedonija prižgala rdečo luč za Afganistance, migranti pa že iščejo nove poti do Evrope

Foto: epa

Makedonske oblasti od danes naprej afganistanskim prebežnikom ne dovolijo več v državo iz Grčije. Skopje ukrep utemeljuje z enakim ukrepom Srbije. Kot je povedal grški policijski vir, so afganistanske pribežnike vrnili v Grčijo, vstop pa so dovolili le Sircem in Iračanom.

Makedonija je sicer od lanskega novembra v državo dovolila samo prosilcem za azil iz Afganistana, Sirije in Iraka. Makedonske oblasti državljane drugih držav štejejo za ekonomske migrante in jih vrnejo v Grčijo.

Po podatkih istega grškega vira danes na grški strani meje pri mejnem prehodu Idomeni na vstop v Makedonijo čaka skoraj 4000 beguncev, delež Afganistancev med njimi pa ni znan.

Makedonija je v soboto zvečer uvedla preverjanje potnih listov in osebne preglede; doslej naj bi za prehod meje zadoščal dokument, ki so ga izdali v Grčiji, v katerem je bilo navedeno, da je oseba prijavljena kot begunec. V 24 urah so do danes do 6. ure zjutraj v Makedonijo dovolili le 310 prebežnikom iz Grčije.

Nove migrantske poti
Zaradi okrepljenega varovanja zunanje meje EU v Grčiji pa naj bi tako migranti kot mednarodne tihotapske združbe izbirali oziroma iskali nove poti proti severu Evrope. Predvsem tiste prek Sredozemskega morja pa so veliko bolj nevarne.

Na libijski obali na prečkanje Sredozemskega morja čaka med 150.000 in 200.000 migrantov, ki prihajajo predvsem iz Eritreje, Nigerije in Somalije. Medtem število beguncev iz Sirije še vedno narašča.

Nove migrantske poti bi lahko potekale tudi preko Črnega morja, Gruzije in Rusije ter prek Albanije v Italijo.

V begunskem centru na Bavarskem je danes umrl 20-letni prosilec za azil, ki ga je ponoči domnevno zabodel 38-letnik, ki prav tako prebiva v begunskem centru, so sporočili iz nemške policije. Na Saškem pa je v hotelu, kjer nameravajo namestiti begunce, izbruhnil požar, za katerega sumijo, da je bil podtaknjen.

B. O., STA