fbpx

Makedonija zapira meje migrantom, na meji z Grčijo napeto

Foto: epa

Makedonija se je – podobno kot ostale balkanske države – odločila, da bo preko meje spuščala samo še begunce, ki bežijo iz vojne. Vsem ekonomskim migrantom je vstop v državo prepovedan. Na meji med Grčijo in Makedonijo že prihaja do napetosti. 

Na meji med Grčijo in Makedonijo se nahaja več tisoč ljudi, ki želijo vstopiti v Makedonijo, a jim makedonske oblasti tega ne dovolijo. Podobno kot ostale balkanske države je Makedonija namreč prepovedala vstop v državo vsem migrantom, ki v Evropo potujejo le zaradi boljšega življenjskega standarda. Čez mejo spuščajo le osebe, ki bežijo iz vojne. Na meji z Grčijo pa je medtem Makedonija že začela postavljati tudi žičnato ograjo.

Migranti jezni, blokirali mejni prehod v Grčiji
Tako je prehod meje dovoljen le beguncem iz Sirije, Iraka in Afganistana. To je med migranti povzročilo veliko nezadovoljstva. V znak protesta so z grške strani blokirali mejni prehod z Makedonijo, poroča Blic. Makedonija je ta ukrep sprejela po tem, ko je Srbija oznanila, da bo vse migrante, ki ne prihajajo iz Sirije, Iraka in Afganistana, vračala nazaj.

M. G.