fbpx

Makedonski predsednik Ivanov pozval k bojkotu referenduma o spremembi imena države

Gjorge Ivanov, makedonski predsednik. (Foto: STA)

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je pozval k bojkotu referenduma o spremembi imena države, ki je predviden za 30. september. Sprememba imena v Severno Makedonijo “ogroža narodno identiteto”, je po današnjem poročanju makedonskih medijev v Skopju zatrdil Ivanov. Sam se referenduma, kot je napovedal, ne bo udeležil.

Ob Ivanovu tudi makedonska opozicija zavrača referendum o sporazumu o imenu Makedonije med Skopjem in Atenami. Največja opozicijska stranka v Makedoniji VMRO-DPMNE, ki nasprotuje dogovoru z Grčijo, je sicer državljane nedavno pozvala, naj na referendumu glasujejo po lastni vesti.

A uspeh referenduma je kljub temu vprašljiv, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Glasovanja se mora namreč udeležiti vsaj polovica od 1,8 milijona volilnih upravičencev, da bi bil veljaven. Na referendumu se bodo volivci izrekli o sporazumu, ki sta ga po desetletjih spora zaradi imena Makedonija Skopje in Atene podpisala junija letos. V skladu z dogovorom bi se država po novem imenovala Republika Severna Makedonija. Posledično je Makedonija dočakala premike pri približevanju EU in Natu, ki ga je ovirala Grčija, ker ima na severu pokrajino z istim imenom.

Na shodu proti spremembi imena je protestiralo več kot deset tisoč Makedoncev. (Foto: epa)

C. Š., STA