fbpx

Makedonski premier Nikola Gruevski: “Zadrževanje večjega števila migrantov na meji nujno ustvarja napetosti”

Makedonski premier Nikola Gruevski (Foto: T.O.)

Na kongresu Evropske ljudske stranke v Madridu smo govorili tudi z makedonskim premierjem Nikolo Gruevskim. Njihove izkušnje kažejo, da je mogoče mir in red v državi vzdrževati samo tako, da migrante čim prej oskrbijo, popišejo in pošljejo dalje. Vsako zadrževanje večjega števila migrantov na enem območju namreč ustvarja napetosti in nemire, ki niso več obvladljivi.

Koliko migrantov dnevno sprejmete na grško-makedonski meji?
Vsak dan v državo pride med 4 in 6 tisoč migrantov. Imamo dneve, ko jih pride več in dneve, ko jih pride manj.

Makedonski premier Nikola Gruevski (foto: flickr)

Makedonski premier Nikola Gruevski (foto: flickr.epp.eu).

Kako se Makedonija sooča z velikim begunsko-migrantskim valom?
Mi smo se organizirali tako, da se je poleg policije vključila še vojska in smo tako vzpostavili red na meji. Ljudje, ki pridejo v državo, najprej dobijo humanitarno in zdravstveno pomoč. Nato jih registriramo in organiziramo transport. Na začetku smo vlagali veliko napora v organizacijo in priprave, sedaj pa stvari tečejo tekoče, tako da so migranti v državi maksimalno dve do tri ure. Po opravljeni registraciji gredo migranti direktno na vlak do severne meje. Takšni ukrepi seveda terjajo zelo dobro organizacijo, veliko denarja in angažiranih ljudi. K problemu smo resno pristopili, zato zadeva dobro funkcionira.

Kako o migrantski krizi poročajo vaši mediji?
Poročanje medijev je različno, sicer pa v večini poročajo skozi humanitarni vidik migrantske krize ter o mukah, ki jih doživljajo migranti. Seveda vsi od države zahtevajo, da dobro obvladuje svojo vlogo.

Dokler nismo zajezili migrantskega vala, so tisoči teh ljudi prosto prihajali v manjša mesta. Prebivalci teh mest so se pritoževali, da so nekateri migranti povzročali probleme. Odkar pa smo vzpostavili red in regulacijo migrantskega vala, teh problemov ni več.

Kako ste se soočili s problematičnimi migranti? Pri nas so v nekem trenutku celo zažgali šotore …
Mi smo imeli težave zgolj en dan, ko je potekala reorganizacija in so k nam začele prihajati večje skupine migrantov. Ko smo jih poskušali pridržati za en dan, zato da smo vzpostavili vojsko in policijo ter se pripravili na večje skupine, so prebili policijsko blokado. Ko se jih v enem dnevu nabere 5 tisoč, v dveh dnevih 10 tisoč in tako dalje, menim, da ni načina, da se jih zadrži na mestu v tolikšnem številu. Zato najbolje uspeva naš način, ki jim nudi humanitarno in zdravstveno oskrbo ter jim omogoča transport za prehod v druge države. Vsi drugi ukrepi ustvarjajo napetost med migranti, ki jo je težko nadzirati.

Se tudi pri vas dogaja, da migranti zavračajo hrano, jo celo mečejo stran in puščajo za seboj velik nered in nesnago?
Z vašo situacijo nisem seznanjen. Na naši meji so migranti nastanjeni zgolj nekaj ur, nato pa pridejo komunalne službe, ki morajo vse počistiti. Dobro organizacijo in denarna sredstva smo si zagotovili sami, brez pomoči EU. Njihova pomoč je bila do sedaj zgolj simbolična, sicer pa bremeni zgolj naš proračun.

Vesna Vilčnik, Marko Puš