Makedonski premier odstopil, obetajo se predčasne volitve

Foto: epa

Makedonski predsednik vlade Nikola Gruevski bo danes odstopil, s čimer bo omogočil razpis predčasnih volitev. Makedonija, ki se je znašla v globoki politični krizi, bo tako dobila prehodno vlado, njena glavna naloga pa bo pripraviti volitve, ki bodo verjetno konec aprila. 

O odstopu makedonskega premiera so se štiri največje stranke v državi (vladajoča stranka VMRO-DPMNE z Nikolo Gruevskim, opozicijska SDSM z Zoranom Zaevom, koalicijska vladajoča albanska stranka DUI z Alijem Ahmetijem in albanska DPA z Menduhom Thaçijem) dogovorile že sredi poletja, Gruevski pa bi moral odstopiti že ob koncu leta. To se sicer ni zgodilo, a je včeraj vendarle potrdil, da bo danes odstopil. Makedonijo bo sedaj do volitev vodila prehodna vlada, ki jo bodo sestavljali predstavniki vseh štirih glavnih strank, kdo bo tehnični premier, pa še ni znano.

Kot so se še dogovorili v sporazumu, bosta imeli opozicijski stranki v prehodni vladi pravico veta na vsako odločitev, povezano s pripravami na predčasne volitve.

Dogovor uspeli doseči s pomočjo EU
Makedonijo pa bo danes obiskal evropski komisar za širitev Johannes Hahn, ki je posredoval pri dogovoru med sprtimi makedonskimi politiki. Srečal se bo z voditelji vseh štirih strank in poudaril njihovo odgovornost za uresničitev dogovorov, ki so jih dosegli sami. Makedonija je sicer že od aprila 2014 v hudi politični krizi, saj je opozicijska stranka SDSM po parlamentarnih volitvah blokirala delo parlamenta, ker naj bi po njenem volitve minile v znamenju prevare. Štiri stranke so dogovor o rešitvi politične krize dosegle s posredovanjem EU.

M. G., STA