fbpx

Makedonski volivci so se uprli: Desnica kljub poskusu rušenja s strani opozicije, ki so ji pomagali slovenski socialisti, ostaja na oblasti!

Foto: epa

Makedonska vladajoča konservativna stranka VMRO-DPMNE je tesno zmagala na nedeljskih parlamentarnih volitvah v tej nekdanji jugoslovanski republiki, poročajo evropski mediji. Konservativci so si zagotovili 51 od 120 sedežev v parlamentu, medtem ko je največja opozicijska stranka socialnih demokratov (SDSM) osvojila 49 sedežev, je v ponedeljek objavila tamkajšnja državna volilna komisija. V Makedoniji so pričakovali negotov razplet volitev, v javnosti pa je v nedeljo zvečer za nekaj minut nastala prava zmeda, saj sta obe najmočnejši stranki razglasili zmago. Za pravi škandal je poskrbel tudi tamkajšnji ameriški veleposlanik, ki je poskušal spreminjati volilni izid, saj diplomacija odhajajočega ameriškega predsednika Baracka Obame podpira socialne demokrate.

Makedonska skupščina sestoji iz 123 sedežev, od tega pa jih 120 zasedejo predstavniki, izvoljeni v šestih volilnih enotah. Vsaka volilna enota ima po 20 prostih sedežev, medtem ko preostali trije sedeži v skupščini ponavadi pripadajo v tujini živečim Makedoncem. Zaradi proporcionalnega volilnega sistema imajo v Makedoniji praktično vse od osamosvojitve težave s sestavljanjem močne koalicije, nič drugače ne bo niti tokrat, saj bo morala zmagovalna stranka VMRO v koalicijo z več manjšimi strankami, da bi dobila potrebno parlamentarno večino.

Parlamentarne volitve so spremljali tudi zunanji opazovalci, med drugimi Ivo Vajgl in Tanja Fajon iz Slovenije, katerima se očita odkrito navijanje za zmago opozicijske stranke socialnih demokratov. Slednji so glavni krivci za nastalo politično krizo v Makedoniji, ki traja vse od zadnjih volitev leta 2014; takrat je SDSM konservativce obtožila politične korupcije in prirejanja volilnih izidov, zato poraza ni želela priznati. Socialni demokrati so poskušali legitimno izvoljeno makedonsko vlado zrušiti tudi s prisluškovalno afero, zaradi katere so morali Makedonci letos decembra znova na volitve. Prvotno je bilo dogovorjeno, da se volitve izvedejo aprila, a so pri SDMS odlašali, ker jim javnomnenjske ankete niso bile naklonjene.

Levičarji že razglasili zmago, preden jih je doletel velik šok
Po zaprtju volišč so podporniki obeh strank zavzeli ulice in proslavljali zmago, tudi vodstvo stranke SDMS je razglasilo zmago in se v javnosti pojavilo v družbi velike gruče albanskih podpornikov, ki so mahali z albanskimi in s turškimi zastavami. A to je bil račun brez krčmarja, saj je pozno zvečer pred novinarske kamere stopil tudi Vlatko Gjorcev, visok uradnik stranke aktualnega premierja Nikole Gruevskega in oznanil 10. zaporedno zmago konservativcev: “Spet smo zmagali. Danes, 11. decembra, nam je to uspelo še desetič zapored!”

Razdvojeni so bili tudi mediji. Provladni makedonski časopis Dnevnik je v ponedeljek poročal o najtesnejšem razpletu v zgodovini demokratičnih makedonskih parlamentarnih volitev in tesni zmagi konservativcev, medtem ko je proopozicijski Sloboden Pečat na naslovnici kričal o drugačnem razpletu: “Vlada v Skopju je padla!”

Naj spomnimo: na aktualnega predsednika vlade Gruevskega so se lani spravili tako iz Evropske unije kot NATA, ker jih je  zaradi svoje nacionalistične politike oviral. Odlično je aktualna makedonska vlada reagirala tudi na prvi val ekonomskih migrantov iz Sirije in drugih azijskih držav, saj so jih na tisoče ustavili na južni makedonski meji. Zmaga Gruevskega je velika zmaga za Evropo, saj to pomeni, da se balkanska begunska pot ne bo sprostila in bodo Makedonci ekonomske migrante zadržali onkraj svojih meja, s tem pa tudi Evropske unije in schengenskega območja.

Ameriški veleposlanik poskušal spremeniti izid demokratičnih volitev
Po telefonu smo se pogovarjali s Cvetinom Čilimanovom, uglednim novinarjem makedonske javne tiskovne agencije in političnim analitikom, ki opozarja, da je zmaga makedonske desnice pravzaprav zgodovinska, saj je to že njena jubilejna deseta kljub vsem pritiskom s strani opozicije ob pomoči tujine. “Tajne službe v Makedoniji so poskušale zrušiti aktualno makedonsko vlado, saj so že od časov bivše države ostale v rokah levičarjev, vseeno pa jim je udar na desnico spodletel,” pravi Čilimanov, ki ocenjuje, da desnica svojega volilnega telesa ni izgubila, zmanjšal se je le zaostanek levice, za katero so prvič v zgodovini množično glasovali Albanci.

Ljudje so izbrali stranko, ki je svoj narod postavila pred politiko Evropske unije in ZDA, mediji so obsodili dejanje ameriškega veleposlanika, ki je v nedeljo zvečer vkorakal v prostore Državne volilne komisije, da bi poskusil vplivati na izid volitev. “To je seveda nezakonito, da se ZDA vmešajo v volitve neke demokratične države, za kar pa niso bile kaznovane. Še pred volitvami je ameriško veleposlaništvo izvajalo pritisk na sodno oblast in pravosodno tožilstvo, da ne bi preprečilo objave tajnih podatkov, pridobljenih s strani tajnih služb,” dodaja Čilimanov.

Albanci prvič v zgodovini volili za eno izmed dveh velikih makedonskih strank
Makedonci imajo sicer neke vrste štiripartijski sistem, saj največ glasov na parlamentarnih volitvah pobereta desna in leva makedonska stranka, sledita jima albanska desnica in levica. Nepisano pravilo je, da vlado vedno sestavita zmagoviti stranki med Makedonci in Albanci. Desnica ima približno 100 tisoč podpornikov več in na oblasti vztraja že leta, levičarska stranka SDMS pa je poskušala na zadnjih volitvah svoj primanjkljaj volivcev nadoknaditi prav z Albanci. “Zgodilo se je sploh prvič v zgodovini samostojne Makedonije, da je stranka SDMS dobila glasove v večinsko albansko govorečem ruralnem okolju, kjer se praviloma glasuje pod vplivom imamov,” razkriva Čilimanov, ki pravi, da je politične analitike ta preobrat močno presenetil.

Zakaj je približno 80 tisoč Albancev glasovalo za SDMS, ne pa za katero izmed svojih strank, je odprto vprašanje, na katerega odgovora nima niti makedonski veleposlanik v Sloveniji Tomi Dimitrievski: “Bojim se, da so albanski volivci dobili določene obljube s strani socialnih demokratov in da ne gre za kakšen dober ekonomski program. Mislim, da je to neke vrste dogovor med stranko in Albanci, gre za povsem novo stanje v Makedoniji!” Konservativni makedonski mediji sicer poročajo, da so socialni demokrati Albancem obljubili dvojezično Makedonijo.

Makedonski social demokrati so dobili podporo svojih evropskih kolegov, a nihče jim ni nudil takšne podpore, kot slovenski SD, trdi Čilimanov. Povezave med makedonskimi in slovenskimi social demokrati so po njegovih besedah tako ideološke kot tudi poslovne narave. “Korupcijski škandal v Makedoniji leta 2010 je pokazal, da je tedanji predsednik makedonskih social demokratov, Branko Crvenkovski, sodeloval s predsednikom vlade Borutom Pahorjem, makedonski levičarji naj bi za svetovanje plačali kar 340 tisoč evrov.”

Slovenski SD spletel tesne poslovne in ideološke povezave z makedonskimi političnimi prijatelji
Naš sogovornik sicer trdi, da so bili Pahorjevi socialni demokrati povezani tudi s piarovsko agencijo Pristop, ki je delala za podjetje Riko, to pa je v Makedoniji gradilo veliko hidroelektrarno in ostalo dolžno državi, zamujalo z deli, tamkajšnja inšpekcija je odkrila veliko nepravilnosti. “Oni so to rešili tako, da so ustanovili skupno agencijsko podjetje, preko katerega so iz vlade denar preusmerili na račun Rika,” trdi Čilimanov. Socialni demokrati imajo med seboj stkane izjemno močne poslovne vezi, saj naj bi obstajala tudi posebna vez med županom Strumice in koprskim šerifom Borisom Popovićem. “Občina Koper je odprla makedonskim social demokratom partijski štab, da bi dobili nekaj glasov v glasovanju makedonske diaspore!”

Agencija Pristop naj bi bila povezana tudi z nekdanjim šefom makedonske tajne službe, udbovcem Slobodanom Bogojevskim, ki je bil aretiran zaradi poskusa kriminalnega dejanja prodaje zemljišča v Skopju, da bi na tej površini zgradili Mercatorjev center. Takrat je bilo podjetje Pristop predstavnik Mercatorja za Makedonijo. “Seveda pa poskuša makedonska levica prek slovenskih socialnih demokratov priti tudi evropskega komisarja, odpira vprašanja, ki so ji v interesu, zapira vprašanja, ki ji niso v interesu,” še dodaja Čilimanov.

Levica volitev ne priznava, izsiljevati voljo volivcev bi bila velika napaka
Čeprav se zdi, da bodo morali na sestop desnice z oblasti v Makedoniji v stranki SDMS še malce počakati, pa vsaj zaenkrat tesnega poraza na volitvah niso pripravljeni priznati. Njihov predsednik je že vložil pritožbo na rezultate, ki jih je v ponedeljek zvečer ob 22. uri objavila tamkajšnja Državna volilna komisija. Makedonski veleposlanik v Sloveniji sicer dvomi, da se lahko izid še spremeni, saj se to v zgodovini države še ni zgodilo, prav tako bi bilo nespametno izsiljevati voljo makedonskih volivcev in ne upoštevati izida. “Takšna vlada bi res težko obstala,” trdi Dimitrievski.

Dimitrievski upa, da bo desnici uspelo formirati močno vladno koalicijo in končati predolgo trajajočo krizo, ne dvomi pa, da bo predsednik države mandat podelil zmagovalcem volitev. Da se to zgodi čimprej, je po njegovih besedah pomembno tudi za Slovenijo in Evropsko unijo. “V Skopju se mora čimprej formirati stabilna vlada, ki bo dovolj močna, da bo nadaljevala politiko prejšnje, ki je lani v času begunskega vala opravila izjemno delo na makedonski južni meji in ustavila migrante na balkanski poti. Ko so bili časi za Slovenijo in celotno schengensko območje najtežji, sta makedonska policija in vojska opravili svoje delo, sistem je funkcioniral,” še dodaja Dimitrievski. Kdo ve, kaj bi se zgodilo, če bi na oblast prišli socialni demokrati.

Luka Svetina