fbpx

Malezijsko letalo nenadzorovano padalo pred strmoglavljenjem

Foto: STA

Avstralske oblasti so na podlagi analize prišle do ugotovitve, da je malezijsko letalo, ki je na letu MH370 izginilo iz radarjev 8. marca lani, nenadzorovano padalo preden je strmoglavilo v ocean. Do te ugotovitve so prišli na podlagi analize zakrilca letala, ki so ga našli ob obali Tanzanije. 

Letalo tipa Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines z 239 potniki je na poti iz Kuala Lumpurja v Peking izginil iz radarjev. Na podlagi domnev naj bi letalo strmoglavilo v Indijski ocean, zahodno od Avstralije.

Še vedno pa ni znano, kakšen je bil razlog, da je letalo skrenilo iz začrtane poti in kaj se je z njim dogajalo pred samim strmoglavljenjem. Ugibajo, da je najverjetneje pilot poskušal zasilno pristati na vodi.

Zakrilce letala ni bilo dvignjeno
Preiskovalci so na podlagi analize zakrilca letala, ki so ga našli na tanzanijski obali, prišli do ugotovitve, da le to pred strmoglavljenjem v ocean ni bilo dvignjeno. Peter Foley iz avstralskega urada za varnost v prometu je pojasnil, da piloti pred pristankom vedno dvignejo zakrilca, saj s pomočjo tega upočasnijo letalo. Iz tega lahko sklepamo, da pristanek letala ni bil nadzorovan.

(Del letalskega krila, ki ga je naplavilo na obalo otoka Reunion.) Foto: STA

(Del letalskega krila, ki ga je naplavilo na obalo otoka Reunion.) Foto: STA

Današnje poročilo avstralskega urada za varnost v prometu je nastalo na podlagi satelitskih podatkov, analizi do sedaj najdenih sestavnih delov letala in izvedenih simulacijah poleta.

N. Ž., STA