fbpx

Malta si zasluži vlado, ki ne laže: Premier Joseph Muscat mora takoj odstopiti!

Joseph Muscat (foto: EPA)

“Malta si zasluži vlado, ki ne laže. Evropska skupnost je skupnost vrednot, ki jih moramo braniti. Joseph Muscat mora takoj odstopiti. To je edini način za zagotovitev objektivne, pravične in nevtralne preiskave”, je po zaključku zasedanju evropskega parlamenta, na temo “misija za ugotavljanje dejstev na Malti”, dejal evropski poslanec politične skupine EPP Jeroen Lenaers.

“Položaj pravne države na Malti je šokanten. Vidimo stanje korupcije, nekaznovanosti in umore. Videli smo tudi vodjo kabineta predsednika vlade, ki je bilo vpleten v umor preiskovalne novinarke. A premier ravna tako, kot da se nič spornega ne dogaja, vodja kabineta dela kot običajno in je še naprej v pisarni. To je nesprejemljivo, “ je dejal Lenaers.

Nujno misijo za ugotavljanje dejstev na Malti so namreč izvedli zaradi resnih sumov koruptivnega delovanja pravne države na Malti in po umoru novinarke Daphne Caruana Galizia.

Foto: epa

“Predolgo se je resnica o njenem umoru pometala pod preproga, medtem ko se spodkopava vladavina prava. To kar se dogaja na Malti, v državi članici Evropske unije je nesprejemljivo in se preprosto ne more tako nadaljevati. Srečali smo se tako s civilno družbo, kot organi pregona, predsednikom vlade, celo z družino umorjene Daphne Caruana Galizia in tudi z mediji. Po vsakem srečanju je bilo bolj jasno kot poprej, da če se bo malteški predsednik vlade Joseph Muscat še naprej tako oprijemal moči, bodo ogrožene vrednote EU in pravici ne bo zadoščeno. Muskat mora odstopiti,” je dejala Roberta Metsola, evropska poslanka, in predstavnica stranke EPP za pravosodje in notranje zadeve, ki je sodelovala v misiji za ugotavljanje dejstev.

Lana Božič