fbpx

Mamilarske združbe v brazilskih zaporih povzročile nemire, več kot sto mrtvih

V Braziliji so se v zaporu uprli zaporniki. Foto: STA

Vzrok za najnovejšo dramo v osrednjem zaporu v Manausu na severu Brazilije še ni znan. V nedeljo so ubili najmanj štiri zapornike, našli so še tri trupla. V nemirih v brazilskih zaporih je umrlo že več kot 100 ljudi.

Do upora zapornikov je pred tednom dni prišlo v drugem zaporu v Manausu, kjer je umrlo okoli 60 zapornikov, več je bilo obglavljenih. Iz treh zaporov v prestolnici brazilske zvezne države Amazonas pa je pobegnilo okoli 300 zapornikov. Do nemira, v katerem je bilo obglavljenih 33 zapornikov, je prišlo tudi v zvezni državi Roraima na severu Brazilije.

Nemiri v brazilskih zaporih so posledica vojne med različnimi mamilarskimi združbami. Zvezne države na severu Brazilije, ki mejijo na največje proizvajalke kokaina, Kolumbijo, Bolivijo in Peru, predstavljajo glavna bojišča. Združbe pogosto nadzorujejo zapore. Brazilija se s 622.000 zaporniki uvršča na četrto mesto po številu zapornikov za ZDA, Kitajsko in Rusijo. Zasedenost znaša kar 167 odstotkov, za rešitev problema pa bi morali kapacitete povečati za 50 odstotkov.

Brazilski predsednik Michel Temer je predstavil nov varnostni načrt, ki predvideva odprtje novih zaporov v vseh zveznih državah in modernizacijo zaporniškega sistema.

B. J., STA