fbpx

Manchestrski bombni napadalec – narkoman in strasten ljubitelj divjih pivskih zabav

slikovni vir: https://www.youtube.com/watch?v=fhtHUL_FX0I

Dumbo, vzdevek, ki se je prijel manchestrskega bombnega napadalca Salmana Abedija, so mu nadeli njegovi sošolci. Štrleča ušesa, zaradi katerih so ga zbadali vrstniki, so se pokazala kot najmanjša težava. Abedi je namreč imel težave tudi z jezo.

Jezni izbruhi in ponočevanja brez konca so se začela, ko se je napadalčev oče vrnil v Libijo, da bi se pridružil upornikom. Morda ni nič čudnega, da se je Abedi podal na pot terorističnega napadalca, saj je njegov sorodnik Abd al-Baset Azzouz – vrhunski izdelovalec bomb.

Težka otroška leta
Abedi je bil v šoli znan predvsem po prekomernem kajenju trave in pitju vodke, kar je kasneje vodilo v pretirano ponočevanje; že tako težaven deček se je soočal še s težavami z učenjem, zato je naposled opustil študij na univerzi.

Dogodek, ki je stanje še poslabšal, se je zgodil leta 2011 – takrat se je njegov oče odločil, da se bo preselil nazaj v Libijo in se priključil Gadafijevemu gibanju. Z ženo, inženirko, ki je diplomirala kot najbolj uspešna v svojem razredu, sta bila leta 1993 v Veliko Britanijo sprejeta kot vojna begunca. Štirje otroci, ki so se rodili v družini Abedi, so rojeni v Veliki Britaniji.

Problematični tudi njegovi brati
Abedijev starejši brat je bil med napadom aretiran v centru Manchestra, mlajšega brata pa so aretirali v Libiji. Da je družino res prizadel očetov odhod, so nakazali že pijanski pohodi v letu 2011: »Salman je svojo temačno stran res pokazal šele, ko je bil pijan,« so povedali njegovi prijatelji. Ljubitelj glasnih zabav, vodke in rapa je bil izjemno priljubljen pri dekletih; samozavesten fant je bil zanje prava vaba za oči. Znano je, da se je Abedi že v ranih mladostniških letih rad spuščal v pretepe – običajno se je pretep začel brez razloga.

Biti bombni napadalec je O. K.
Abedijeva mama in njegova sestra sta povedali, da je Salman odobraval bombne napadalce, poleg tega je redno obiskoval Sirijo in Libijo; prav iz Libije naj bi se vrnil nekaj dni pred napadom. Razočaran nad svojim življenjem se je nato odločil, da vzame eksploziv in povzroči razdejanje v državi, ki je njemu in njegovim staršem nudila zavetje.

S. E.