fbpx

Manfred Weber: Evropska unija bi morala kitajskim podjetjem začasno prepovedati prevzem podjetij

Foto: epa

Evropska unija bi morala kitajskim podjetjem začasno prepovedati prevzem podjetij, ki so trenutno podcenjena ali imajo poslovne težave na račun krize novega koronavirusa, je v nedeljo poudaril vodja desnosredinske Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber. Weber se namreč po poročanju nemškega časopisa Welt am Sonntag zavzema za razglasitev dvanajstmesečne prepovedi za kitajske vlagatelje, ki si želijo kupiti evropska podjetja.

“Zavedati se moramo, da kitajska podjetja, delno s podporo državnih sredstev, vse bolj poskušajo odkupiti evropska podjetja, ki jih je mogoče poceni pridobiti ali ki so se zaradi koronavirusne krize znašla v gospodarskih težavah,” je dejal Weber. Evropska unija bi se zato morala po njegovo odzvati usklajeno in kitajske namere odpraviti z uvedbo dvanajstmesečnega moratorija na prodajo evropskih podjetij, dokler ne bo konca koronavirusne krize. “Moramo se zaščititi,” je jasen.

Kitajska in EU sta leta 2013 pričeli pogajanja o celovitem investicijskem sporazumu in od takrat se je odvila vrsta številnih krogov pogovorov. Skupne točke so tako vključevale vzajemni dostop do trga in enake konkurenčne pogoje. Kitajski in EU voditelji se bodo predvidoma septembra sestali na posebnem vrhu, pri čemer bo imela veliko vlogo pandemija koronavirusa. “Kitajska bo naša največja konkurenca v prihodnosti v gospodarskem, socialnem in političnem smislu,” je prepričan Weber.

Smotrna pozornost glede Kitajske
“Na Kitajsko gledam kot na strateškega tekmeca Evrope, ki predstavlja avtoritarni model družbe, ki želi razširiti svojo moč in nadomestiti ZDA kot vodilno silo,” poudarja Weber. Evropa bi tako morala Kitajsko jemati resno in ji priznavati spoštovanje, kot državi, ki je svetovna sila. “Predvsem pa moramo biti pozorni,” je prepričan. Nemška vlada se je sicer prejšnji mesec dogovorila, da bo poostrila pravila za zaščito domačih podjetij pred neželenimi prevzemi vlagateljev iz držav, ki niso članice Evropske unije, poroča Reuters.

Foto: epa

Do tega koraka prihaja v času, ko ko največje evropsko gospodarstvo in EU kot celota preučujeta odnose s Kitajsko zaradi večjih naložb kitajskih državnih podjetij v kritične sektorje. Nemški uradniki so kitajski prevzem bavarske robotske družbe Kuka leta 2016 opisali kot čas za budnico, namreč pojavila se je potreba po zaščiti strateških delov gospodarstva. Tudi poskus  Kitajcev leta 2018, da bi kupili delež pri operaterju električnega omrežja 50Hertz, je prav tako sprožil alarmni signal pri Nemcih. Potem ko Berlinu ni uspelo najti alternativnega zasebnega vlagatelja v Evropi, je nemška državna banka KfW vstopila in s tem onemogočila kitajske interese.

Hana Murn