Manfred Weber ob izvolitvi za predsednika EPP: To je naš dom, to je ljudska stranka

Vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber je bil danes na kongresu v Rotterdamu izvoljen za novega predsednika stranke. (foto: Twitter)

Nemec Manfred Weber, vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu, je bil v torek na kongresu v Rotterdamu s 447 od 515 oddanih glasov izvoljen za novega predsednika stranke. Alternativnih kandidatov ni bilo, na položaju pa bo nasledil Poljaka Donalda Tuska.

Torkove volitve so nemškega poslanca v Evropskem parlamentu povzdignile na vodstveni položaj z dvojnim vodstvom v EPP. Manfred Weber že vodi skupino EPP v Evropskem parlamentu, kjer ima največ sedežev, od torkovih volitev pa po novem vodi tudi strankarsko organizacijo EPP.

Weber je bil na strankarski konferenci v Rotterdamu s 447 glasovi od 515 izvoljen za predsednika EPP. Alternativnih kandidatov ni bilo, Weber pa je po poročanju tujih medijev že pripravil načrte za prerazporeditev višjih položajev EPP, nekateri člani pa upajo, da bo Webrova konsolidirana moč povečala učinkovitost in prepoznavnost Evropske ljudske stranke. Kot predsednik stranke naj bi se osredotočil na izvolitev desnosredinskih kandidatov v državah EU, hkrati pa bo še naprej vodil zakonodajna prizadevanja skupine kot predsednik skupine EPP v parlamentu.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1531746601202589700

Weber je pri svojih namerah odločen
49-letni bavarski krščanski demokrat je izrazil veselja in hvaležnost nad svojim novim položajem, prav tako pa se je zahvalil svojemu predhodniku Donaldu Tusku, za katerega pravi, da je njegovo dobro vodenje Evropejce pripeljalo do zaključka višje stopnje demokracije, neodvisnega sodstva in učinkovitejšega boja proti korupciji. Med zapisi in zahvalami ob čestitkah na Twitterju je Weber odločen, da bo ravnanje z evropskim denarjem preudarnejše, ob tem pa je zapisal: “Ne sprejemam, da socialisti brezbrižno trošijo denar in ostanke puščajo EPP, medtem ko gospodarstvo propada. To ni več sprejemljivo. Evropska komisija mora Sanchezu pokazati rdeči karton, če se želi izogniti gospodarski katastrofi v Španiji.”

Foto: Twitter

Sanchez je v preteklosti namreč že poskušal preprečiti Webrovo kandidaturo za predsednika Evropske komisije, potisniti politiko na levo in pridobiti dodatno moč za Španijo, državo, ki tradicionalno ni dosegla svoje teže v EU.

V intervjuju pred izvolitvijo je Weber po poročanju Politica za televizijo BR24, postajo njegove matične dežele Bavarske, povedal, da mora Evropa pokazati več “vodstva”. Po zmagi se je oglasil tudi na družbenem omrežju Twitter, kjer mu je med mnogimi za izvolitev čestital tudi premier Janez Janša, sam pa je po zmagi med drugim zapisal tudi, da je potrebno “reči ne Evropi nezaupanja, razdeljeni Evropi, šibki Evropi. Samo Evropa, ki pripada vsem Evropejcem, je močna Evropa. Le Evropa, ki se ne boji prihodnosti, ima svetlo prihodnost”. Krščanski demokrati so sicer v zadnjem času v več evropskih državah doživeli poraze na volitvah, med drugim lani jeseni v Nemčiji. Weber si je zato zadal cilj, da znova poveča pomen EPP v evropski politiki.

Ana Hribar