fbpx

Marine Le Pen bo tudi v četrto vodila stranko Nacionalni zbor

Marine Le Pen (Foto: epa)

Francoska političarka Marine Le Pen je bila danes pričakovano znova, že četrtič, potrjena na položaj vodje desne opozicijske stranke Nacionalni zbor (RN). Kot so sporočili na kongresu stranke v mestu Perpignan na jugu Francije, je prejela 98,35 odstotka glasov.

Francozinja Marine Le Pen bo še naprej vodila desno stranko Nacionalni zbor, saj je tudi v četrto prepričljivo zmagala. Sicer pa ni imela protikandidata. Volitve so potekale po pošti in preko spleta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Še danes bo stara-nova predsednica na kongresu nagovorila udeležence, poroča STA.

Na predsedniških volitvah bo izzivala Macrona
52-letna Le Penova medtem že načrtuje ponovno, svojo tretjo kandidaturo na predsedniških volitvah, ki bodo v Franciji potekale čez devet mesecev. Na njih bo njen glavni nasprotnik po vsej verjetnosti sedanji predsednik Emmanuel Macron, proti kateremu je enkrat – na predsedniških volitvah leta 2017 – že morala priznati poraz.

Bo Le Penovi v drugo uspelo premagati Macrona, ali pa bo na koncu zmagovalec nekdo tretji – republikanski kandidat? (Foto: epa)

Na nedavnih regionalnih volitvah v Franciji, ki so bile pomemben pokazatelj političnega razpoloženja med Francozi pred spopadom za Elizejsko palačo, je sicer Nacionalni zbor, nekdaj znan kot Nacionalna fronta, utrpel hud poraz. Kandidata stranke Thierryja Marianija je namreč v regiji Provansa-Alpe-Azurna obala v drugem krogu volitev pred tednom dni prepričljivo premagal kandidat Republikancev Renaud Muselier. Le Penova je sicer krivdo za to, da jim ni uspelo prvič osvojiti zmage v kateri od francoskih regij in tako pomembno okrepiti pozicijo pred predsedniškimi volitvami, pripisala zelo nizki volilni udeležbi. Hud poraz je na volitvah doživela tudi Macronova stranka, medtem ko so velik uspeh zabeležili predvsem Republikanci.

Sara Kovač