fbpx

Maroko zaostruje migrantsko politiko, potem ko sta EU in Španija na široko odprli malho

(vir: voiceofeurope)

Po novih poročilih naj bi se leta 2019 nezakoniti prihodi ilegalnih migrantov v Španijo zmanjšali za skoraj polovico, potem ko sta EU in Španija maroški vladi poslali skoraj dvestomilijonski paket denarne pomoči.

V začetku letošnjega februarja so bili med Španijo in Marokom doseženi dvostranski sporazumi, ki naj bi privedli do zmanjšanja prihodov migrantov iz Severne Afrike za 45 odstotkov. Maroška vlada je namreč prejela 140 milijonov evrov vreden paket iz Bruslja in več deset milijonov evrov iz Madrida, da bi okrepila svoja prizadevanja za zaustavitev toka migracij na sever.

Kljub zmanjšanju prihodov ilegalnih migrantov se je letos v Španijo z ladjo doslej odpravilo več kot 15.600 ilegalnih migrantov.

Španija postala glavno vstopno mesto za ilegalne migrante
Potem ko je Salvini leta 2018 zaprl italijanska pristanišča in je Grčija začela pošiljati migrante nazaj v Turčijo v skladu s sporazumom EU – Turčija iz leta 2016, je Španija postala glavno vstopno mesto za ilegalne migrante, ki želijo, da Evropa postane njihov novi dom, poroča Voice of Europe.

Pristanišče Španije (Vir: Twitter)

Zaradi tega je španska vlada za to poletje odobrila pakete pomoči v skupni vrednosti več kot 58 milijonov evrov, da bi maroškim oblastem pomagala povečati patrulje čolnov in ministrstvu za notranje zadeve zagotovila dodatna vozila.

Jose Encinas iz združenja civilne policije AUGC Guardia pravi: “Maroške oblasti zdaj čolnom preprečujejo, da bi zapluli proti Španiji.” “Ko želi Maroko več denarja, odpre priseljevalno pipo, in ko dobi denar, jo zapre,” je še dodal Encinas. “

Maroko je ugotovil, da je migracijska karta zelo učinkovito orodje za pritisk
Toda maroška vlada ni edina vlada, ki je spoznala to preprosto resnico. Turčija je grožnjo z množičnimi migracijami uporabila kot učinkovito orodje za pritisk tudi na Evropo. Pred dnevi je turški šef države Recep Tayyip Erdogan zagrozil, da bo “odprl vrata” in približno štirim milijonom sirskih migrantov omogočil odhod iz Turčije v evropske države, če Evropa ne bo zagotovila logistične podpore za preselitev migrantov.

Foto: V4 Report

In tedne pred tem je turški notranji minister Süleyman Soylu grozil evropskim vladam, ko je dejal: “Soočamo se z največjim migracijskim valom v zgodovini. Če odpremo protipožarna vrata, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev. Svetujemo jim, naj ne preizkušajo potrpljenja.

Eva Poljanc