Maroko zaostruje migrantsko politiko, potem ko sta EU in Španija na široko odprli malho

(vir: voiceofeurope)

Po novih poročilih naj bi se leta 2019 nezakoniti prihodi ilegalnih migrantov v Španijo zmanjšali za skoraj polovico, potem ko sta EU in Španija maroški vladi poslali skoraj dvestomilijonski paket denarne pomoči.

V začetku letošnjega februarja so bili med Španijo in Marokom doseženi dvostranski sporazumi, ki naj bi privedli do zmanjšanja prihodov migrantov iz Severne Afrike za 45 odstotkov. Maroška vlada je namreč prejela 140 milijonov evrov vreden paket iz Bruslja in več deset milijonov evrov iz Madrida, da bi okrepila svoja prizadevanja za zaustavitev toka migracij na sever.

Kljub zmanjšanju prihodov ilegalnih migrantov se je letos v Španijo z ladjo doslej odpravilo več kot 15.600 ilegalnih migrantov.

Španija postala glavno vstopno mesto za ilegalne migrante
Potem ko je Salvini leta 2018 zaprl italijanska pristanišča in je Grčija začela pošiljati migrante nazaj v Turčijo v skladu s sporazumom EU – Turčija iz leta 2016, je Španija postala glavno vstopno mesto za ilegalne migrante, ki želijo, da Evropa postane njihov novi dom, poroča Voice of Europe.

Pristanišče Španije (Vir: Twitter)

Zaradi tega je španska vlada za to poletje odobrila pakete pomoči v skupni vrednosti več kot 58 milijonov evrov, da bi maroškim oblastem pomagala povečati patrulje čolnov in ministrstvu za notranje zadeve zagotovila dodatna vozila.

Jose Encinas iz združenja civilne policije AUGC Guardia pravi: “Maroške oblasti zdaj čolnom preprečujejo, da bi zapluli proti Španiji.” “Ko želi Maroko več denarja, odpre priseljevalno pipo, in ko dobi denar, jo zapre,” je še dodal Encinas. “

Maroko je ugotovil, da je migracijska karta zelo učinkovito orodje za pritisk
Toda maroška vlada ni edina vlada, ki je spoznala to preprosto resnico. Turčija je grožnjo z množičnimi migracijami uporabila kot učinkovito orodje za pritisk tudi na Evropo. Pred dnevi je turški šef države Recep Tayyip Erdogan zagrozil, da bo “odprl vrata” in približno štirim milijonom sirskih migrantov omogočil odhod iz Turčije v evropske države, če Evropa ne bo zagotovila logistične podpore za preselitev migrantov.

Foto: V4 Report

In tedne pred tem je turški notranji minister Süleyman Soylu grozil evropskim vladam, ko je dejal: “Soočamo se z največjim migracijskim valom v zgodovini. Če odpremo protipožarna vrata, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev. Svetujemo jim, naj ne preizkušajo potrpljenja.

Eva Poljanc

 • xtc

  Vso to izsiljevanje,kot tudi ilegalce se da zlahkoto zaustaviti na nič,ko bo šlo par ladij z posadko in tovorom na dno do zadnjega s strani vojnih ladij in podmornic,bo vala hitro konec.Še preje pa jasno obvestit vse te države,da z dnem tem in tem je ničelna toleranca do ilegalnega vstopanja v ozemeljske vode EU,če dobijo ladjo izven voda EU jo pospremijo na silo nazaj v obalne vode Afrike ali Azije,če skuša na silo v EU se jo potopi ne glede na žrtve.
  In zadeve bo hitro konec
  “reševalne ladje” pa ne morejo več v EU pristanišča le izven njih.

 • Andrej

  Zopet dokaz, da gre pri vsem skupaj za denar. Navsezadnje tudi zeloooo umazan evropski denar.

 • Janez Novak

  Maroku dajejo pomoč, da kao zmanjšajo priliv migrantov. Zakaj pa je potem EU dala še veliko več za migrantske kreditne kartice brez imena, za katere je šlo neznano koliko evropskega denarja? Ne vem, ali je kdo sploh vprašala Junckerjevo izdajalsko Evropsko komisijo, koliko denarja je šlo za ta namen. Je morda politično nekorektno to spraševati?

  In zakaj EU ne da nekaj denarja, da bi nekdo polovil tihotapce migrantov preko Sredozemskega morja, ki pod plaščem človekoljubha zaganjajo kriminalno trgovino z ljudmi, ki spominja na nekdanjo trgovino s sužnji?

 • macon

  EU plača pa Maroko, Libija in Turčija veselo pendrekirajo pritepensko drhal. Sami vendar ne smemo, bi pregrdo izgledalo in bi se skrajni levičarji metali na trepalnice.

 • samsara

  “…notranji minister Süleyman Soylu grozil evropskim vladam, ko je dejal: “Soočamo se z največjim migracijskim valom v zgodovini. Če odpremo protipožarna vrata, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev.”

  Morda pa je to tisto pravo?
  Ljudje se učijo zgrda in soočenje z resnico na tak način je lahko temelj lastnega globljega/pravega uvida in prepoznanje stvari/situacije take, kot v resnici je.
  Hkrati bi to bila katarza za skrajno pokvarjeno, odtujeno in avtohtonim Evropejcem sovražno evropsko politiko, ki jo zaradi lastnega patološkega pohlepa in odvisnosti, vodijo satanu prodane duše.
  Dajmo Suljo, naredi!

 • Marija

  Mi živimo to sodrgo.