Maroški tihotapec v Srbiji ustanovil svoje “kraljestvo” in izdajal lažne potne liste

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V Srbiji deluje več tihotapskih mrež, ena od njih se je tako okrepila, da je v Vojvodini ustanovila lastno “kraljevino”, poimenovano po enem od vodilnih trgovcev z ljudmi Mohammedu Tetouaniju, poroča madžarsko-balkanska stran z novicami Balk.hu.

Mohammed, ki je bil vodja ene od tihotapskih združb v Vojvodini, prihaja iz sredozemskega pristanišča Tetouan v severnem Maroku. Blizu Horgosa je postavil lastno “harabo” ali tihotapsko taborišče, ki ga je srbska policija razbila novembra 2022. Zaradi Mohammedove mreže, ki je bila v bližini Horogoša, je njegov zločinski podvig postal znan kot “Kraljestvo Horgosa”.

Tihotapsko zatočišče za bližnjevzhodne migrante

Več kot dve leti je bila ta haraba začasni dom na tisoče migrantov z Bližnjega vzhoda in severne Afrike, medtem ko so ti čakali na tihotapce, da jih prepeljejo čez madžarsko-srbsko mejo, ki je bila le “nekaj korakov” od le-te – t. i. Kraljestvo Horgos.

Foto: epa

Srbske oblasti so blizu madžarske meje prijele 85 migrantov, zasegle avtomatsko strelno orožje in strelivo. Policijska operativna skupina je v raciji zasegla avtomatsko strelno orožje in strelivo ter nože in drugo orožje.

Lažna država

Slišal sem za harabo. Rekli so, da je to dober kraj za bivanje, a ko sem šel tja, sem videl, da to ni res, bilo je kot džungla,” je za beograjsko televizijo N1 povedal migrant Magbul, ki je prišel iz Sirije.

“Lažna država je izdala tudi lažne potne liste”, ki so jih migranti potrebovali, da so prispeli v Evropo, potem ko jih je Tetouanijeva tolpa odpeljala v “obljubljeno deželo”.

V harabi lahko migranti, ko plačajo 3000 evrov, preživijo dan ali dva, morda tri, medtem ko šefi vse pripravijo in pošljejo migrante na mejo, je dodal Magbul, ki je opozoril, da če nimaš denarja, nimaš možnosti priti dlje, ker je zelo težko sam čez mejo.

Število migrantov se povečuje

Po navedbah mejne agencije EU Frontex je bila “zahodnobalkanska pot ena glavnih migracijskih poti v Evropo zaradi pritoka na vzhodnosredozemski poti. Po rekordnem številu prihodov v Evropsko unijo leta 2015 je število migrantov z neurejenim statusom, ki so izbrali to pot, nekaj let vztrajno padalo, nato pa se je od leta 2019 spet začelo povečevati.”

Foto: epa

Kot pravijo poznavalci razmer, je v “kraljestvu” živel en sam človek, ki je skrbel, da so imeli ljudje dovolj hrane in vode, da je vse potekalo gladko in da ni bilo konfliktov. En sirski migrant je producentom dokumentarca povedal, da so “šefi imeli podrejene”, običajno mlade, stare od 18 do 20 let, ki jim je bilo dovoljeno v uradna taborišča kot delavcem.

Stik z oblastmi

“Da. Tam imajo tudi ljudi, uradnike ali druge. Povsod. V Srbiji imajo ljudi povsod,” je dejal neimenovani migrant, ki je povedal tudi, da so bili “šefi” morda v stiku z madžarsko policijo.

“Šefi imajo stike, ne vem točno s kom, morda pa imajo stike z madžarskimi policisti, ne vem točno. Imajo pa svoje metode. Vsak patrón (poglavar) ima način, kako priti čez mejo,” je dodal migrant, ki pravi, da so te metode šefi razvili do popolnosti.

“Kraljestvo” po strelskem obračunu lani razpuščeno

Mohamedovo “kraljestvo” je bilo nazadnje razpuščeno novembra lani po večurnem streljanju med rivalskimi migrantskimi tolpami v vasi Horgos, naseljeni z Madžari. Policija je izpraznila harabo 600 tam nameščenih migrantov in tihotapce aretirala.

Po poročanju srbskih medijev so na severu Srbije, blizu madžarske meje, še najmanj štiri podobne harabe, ki jih prav tako vodijo Maročani.

Andrej Žitnik