fbpx

Materinska ljubezen nima meja: sužnja IS kljub posilstvu ljubi svojega otroka

Iraški otroci (Foto: epa).

Po osvoboditvi predmestja Mosula je bilo na prostost spuščenih mnogo ljudi in njihove zgodbe o teroristični nadvladi so grozljive. Med njimi je tudi zgodba ujetnice in sužnje, ki je spregovorila o ljubezni do otroka, spočetega v posilstvu.

Umm Al-aa bo kmalu rodila otroka, ki je bil nasilno spočet. Odločila se je, da svojemu otroku ne bo nikoli povedala, da je njegov oče vojak IS in da je bil spočet v posilstvu. Pred napadom je bila Umm 40-letna mati in babica. Njeno ujetništvo je trajalo leto in pol. Ta, zadnji otrok je mlajši od njenega vnuka, vseeno pa bo sprejet kot član njene družine ne glede na to, kako je bil spočet.

Ime, ki ga navajajo mediji, je psevdonim, saj želijo zaščititi njeno identiteto. Njeni sosedje iz Mosula so bili podporniki IS, sama pa je zavrnila sodelovanje z njimi.

Iraške sile se bojujejo na ulicah Mosula, da bi pregnali teroriste, ki vladajo mestu od leta 2014. Vojaki IS so pogosto hodili v Ummin dom, da bi mučili njeno družino. Nekega dne so pretepli njeno hčerko, a jih je vodja tolpe ustavil in raje izbral njeno mater. Čez nekaj dni so jo ugrabili na tržnici in prepričana je bila, da jo bodo ubili. Povedali so ji, da bo postala njihova sužnja.

Noben odpor zoper posiljevalce ni pomagal
Proti koncu suženjstva jo je eden izmed njenih mučiteljev pretepel in posilil. “Poskušala sem se upirati, veliko sem kričala. Deležna sem bila močnih bolečin in udarcev, a nisem mogla spremeniti ničesar,” je povedala za CNN.

Mosulski osvobojenci (Foto: epa).

Mosulski osvobojenci (Foto: EPA)

Ime bo dobil po ljubljenem možu
Odločila se je, da bo otrok nosil ime njenega moža, ki je preminil na ulicah Mosula v bitki proti IS. “Najbolj mi bo ostalo v spominu, kako me je mož ljubil in spoštoval,” je rekla. “Bila sva revna, toda srečna.” Fantka bo povsem sprejela, saj je njen sin, ne sin IS.

Blagor tistim, ki lahko odpustijo
Težko je enoumno določiti ženskam, kako naj ravnajo v tako strašnih okoliščinah spočetja, a ta zgled kaže veliko materinsko ljubezen, odpuščanje in spoštovanje življenja, saj na Bližnjem vzhodu življenje in preživetje sploh nista več samoumevna.

A. B.