Mati Tereza bo 4. septembra postala svetnica

Foto: STA

Papež Frančišek je tudi uradno odobril razglasitev Matere Tereze za svetnico in za datum njene kanonizacije določil 4. september.

Pogoje za razglasitev pokojne albanske redovnice, ki je življenje posvetila pomoči najrevnejšim, za svetnico je papež potrdil decembra lani, ko je Materi Terezi priznal drugi čudež. To je postala nepojasnjena ozdravitev nekega Brazilca, ki je imel več neozdravljivih možganskih tumorjev. Njegova družina je za pomoč zaprosila Mater Terezo, nakar si je moški opomogel, zdravniki pa niso mogli pojasniti, kako je do tega prišlo.

Leta 2003 razglašena za blaženo
Mati Tereza, rojena kot Agnes Gonxa Bojaxhio, se je rodila leta 1910 albanskim staršem v Makedoniji. Ustanovila je red Misijonark ljubezni za pomoč najrevnejšim na ulicah indijske Kalkute. Nobelovo nagrado za mir je prejela leta 1979. Umrla je leta 1997 v Kalkuti, stara 87 let.

Sedem let po smrti jo je tedanji papež Janez Pavel II. leta 2003 razglasil za blaženo. Beatifikacija, za katero je potrebno priznanje enega čudeža, je zadnji korak pred razglasitvijo za svetnika. Prvi čudež, ki ga pripisujejo Materi Terezi, je čudežna ozdravitev indijskega dekleta, ki je imelo tumor na črevesju. Ozdravitve mlade Indijke, ko so ji na trebuh dali sliko Matere Tereze, medicina ni mogla pojasniti.

B. O., STA