fbpx

Mayjeva nadaljuje oblikovanje vlade, po novem imajo Otočani “ministra za brexit”

(Foto: epa)

Nova britanska premierka Theresa May nadaljuje imenovanje članov svoje vlade. Pravosodno ministrstvo, ki ga je doslej vodil zagovornik brexita Michael Gove, bo poslej vodila nekdanja ministrica za okolje, prehrano in podeželje Liz Truss.

Za novo ministrico za izobraževanje je Mayeva imenovala nekdanjo ministrico za mednarodni razvoj Justine Greening. Ministra za zdravje Jeremyja Hunta pa je obdržala na položaju. Mayeva je prve člane svoje vlade imenovala že v sredo, ko je po odstopu Davida Camerona prevzela vodenje vlade.

Dosedanjega zunanjega ministra Philipa Hammonda je imenovala za finančnega ministra. Dosedanji finančni minister George Osborne je izstopil iz vlade. Za zunanjega ministra pa je imenovala nekdanjega londonskega župana Borisa Johnsona, gorečega zagovornika brexita, s čimer je presenetila svet.

Ministrica za energetiko in klimatske spremembe Amber Rudd je bila imenovana za notranjo ministrico, obrambni minister Michael Fallon pa je ohranil položaj, na katerem je od leta 2014.

David Davis, evroskeptik in prav tako vidna osebnost kampanje za brexit, je postal glavni britanski pogajalec za izstop države iz EU, saj je bil imenovan za ministra za brexit, ki je nov ministrski položaj. V preteklosti je vodil konservativno stranko in bil notranji minister v vladi v senci med letoma 2003 in 2008.

SPS