fbpx

Med govorom samodržca Erdogana v New Yorku zapele pesti

Foto: epa

V newyorškem hotelu Marriott Marquis je med govorom turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana izbruhnil pretep. Protestniki so Erdogana označili za terorista in zahtevali, naj nemudoma zapusti ameriška tla. Nemire so ukrotili policisti in varnostniki, kar je omogočilo nadaljevanje Erdoganovega govora, nato pa se je sestal še z ameriškim predsednikom Trumpom. 

Skupina ljudi je začela protestirati medtem, ko je Erdogan nagovarjal več kot tisoč predstavnikov turško-ameriške organizacije, saj so ti zahtevali, da prizna armenski genocid. Protestnike so nemudoma zaustavili Erdoganovi telesni stražarji in varnostniki iz tajne službe ter jih odstranili iz prostora, nato je policija za kratek čas pridržala pet oseb, aretacij pa ni bilo.

Varnostniki že bili vpleteni v pretepa
Spomnimo. Pred petimi leti so se v New Yorku Erdoganovi varnostniki že stepli, letos pa so v Washingtonu mirne protestnike pretepli tako močno, da jih je devet moralo v bolnišnično oskrbo. Zaradi tega so bile proti 15 varnostnikom vložene obtožnice, česar pa Trump in Erdogan v svojih govorih nista omenjala. Trump je Erdogana imenoval kot prijatelja, ki uspešno vodi težavni del sveta, s hvalo pa mu ni ostal dolžan niti Erdogan.

Foto: epa

Plenković odločitev arbitražnega sodišča označil kot nično
V začetku 72. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov je bilo več govorov svetovnih voditeljev, med drugim sta govorila tudi slovenski premier Miro Cerar in hrvaški premier Andrej Plenković, ki je podobno kot Cerar poudarjal pomen vladavine prava in odločitev sodišč, a je dejal, da je odločitev arbitražnega sodišča glede določitve slovensko-hrvaške meje nična. Cerar je zaradi Plenkovićeve izjave odpovedal predvideno srečanje v Zagrebu.

Foto: epa

Lavrov širitev Nata obtožuje kot vzrok za konflikt med Ukrajino in Rusijo
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je glede enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova dejal, da se bo bruseljski proces pogajanja med Srbijo in Kosovom nadaljeval ter dodal, da Srbija neodvisnosti nikoli ne bo priznala. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel in zunanji minister Rusije Sergej Lavrov sta obsodila prizadevanja Trumpa za odpravo jedrskega sporazuma z Iranom. Gabriel pa je izpostavil, da je spoštovanje sporazuma nujno, saj bi bilo v nasprotnem primeru težko prepričati Severno Korejo, naj opusti svoj jedrski program. Lavrov je poleg tega obsodil obnašanje severnokorejskega režima in izrazil prepričanje, da naj bi bila širitev Nata na Vzhod vzrok za konflikt med Ukrajino in Rusijo.

Foto: epa

Wang Yi, zunanji minister Kitajske, je poudaril, da so pogajanja tista, ki so nujna za rešitev spora glede severnokorejskega raketnega in jedrskega programa. Pjongjang je pozval, naj s svojim ravnanjem ne ustvarja nevarnosti, o ZDA pa je dejal, naj spoštujejo zaveze glede zmanjšanja napetosti. Pri tem se je navezal na Trumpov govor glede tega, da bo prišlo do popolnega uničenja Severne Koreje, če bo ta ogrozila tako ZDA kot tudi zaveznike.

N. Ž., STA