fbpx

Med kandidati ameriških demokratov za predsednika ZDA tudi senatorka slovenskega porekla

Senatorka iz MInnesote Amy Klobuchar. (Foto: epa)

Ameriška demokratska senatorka slovenskega rodu iz Minnesote Amy Klobuchar je v torek na enem od svojih sedaj že rednih nastopov na ameriški liberalni televiziji MSNBC ponovno potrdila, da razmišlja, da bi se leta 2020 podala v predsedniško tekmo. Klobucharjeva je sicer del številnih možnih demokratskih nasprotnikov Donaldu Trumpu.

Klobucharjeva bi bila ustrezna kandidatka z vidika, da prihaja iz Minnesote, ki leži v regiji srednjega zahoda in ta regija bo verjetno odločilna za zmago. Skrajni zahod in severovzhod ZDA sta skoraj povsem demokratska, jug je docela republikanski. Srednji zahod se lahko obrne v eno ali drugo smer. Klobucharjeva zato ne zamudi priložnosti za nastope na ameriških televizijah, najpogosteje pa jo vidijo Američani na MSNBC.

Foto: epa

Kandidatov demokratske stranke je veliko
Možen kandidat je tudi temnopolti senator iz New Jerseyja Corey Booker, demokrati pa vse bolj omenjajo tudi Beta O’Rourka iz Teksasa, ki je novembra na vmesnih volitvah izgubil senatno tekmo proti republikancu Tedu Cruzu, vendar dovolj tesno, da ga resno omenjajo za predsedniško tekmo.

Omenjena imena trenutno najbolj izstopajo, nato pa jim sledi povodenj drugih, kot so senator iz Ohia Sherrod Brown, senatorka iz Kalifornije Kamala Harris, televizijska zvezda Oprah Winfrey, nekdanji pravosodni minister Eric Holder, guverner New Yorka Andrew Cuomo, nekdanji guverner Virginije Terry McAuliffe, senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren in senator iz Vermonta Bernard Sanders. Ni pa tudi izključena poraženka zadnjih volitev Hillary Clinton. Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden se je pošalil ali pa mislil resno, ko je v pogovoru med predstavitvijo knjige na univerzi Montana zatrdil, da se ima za najbolj kvalificirano osebo v ZDA za položaj predsednika. Sicer se bo za kandidaturo odločil v prihodnjih dveh mesecih.

H. M., STA