fbpx

Med koronapandemijo v Franciji džihadisti še vedno ena od največjih nevarnosti

Pripadniki francoske protiteroristične specialne enote GIGN (foto: EPA)

V času zaprtja države zaradi epidemije COVID-19, ki je v Franciji do sedaj terjala skoraj 22 tisoč življenj, zabeleženih pa je skoraj 160 tisoč okužb, francoske varnostno-obveščevalne službe opozarjajo, da islamski terorizem še naprej predstavlja grožnjo za Francoze. Organi pregona so tako v času od začetka zaprtja države preiskovali kar devet primerov povezanih z džihadističnim terorizmom.

Vodja francoske notranje varnostno-obveščevalne službe DGSI Nicolas Lerner je opozoril, da islamisitične teroristične grožnje ostajajo prisotne navkljub izrednim razmeram, ki vladajo v državi zaradi izbruha COVID-19.

Francoski preiskovalci so tako v času epidemije odprli najmanj devet preiskavo v zvezi s terorističnimi dejanji, kakor pa izpostavljajo pri Jihad Watch, je razlog velike večine terorističnih groženj francoska nebrzdana politika priseljevanja in toleranca salafističnih pridigarjev ter džihadistične propagande, “ki se še dalje ustvarja, razpošilja in deli po socialnih omrežjih.”

Francoska nacionalna protiteroristična enota tožilstva je od začetka zaprtja države preiskovala najmanj devet primerov, med osumljenim pa so celo francoski džihadisti, za katere so bili prepričani, da so umrli v bojih v Iraki in Siriji, kjer so se borili na strani džihadističnih islamskih terorističnih skupin.

Na konstantno prisotnost grožnje islamističnega terorizma v Franciji je Francoze v času epidemije COVID-19 opozoril teroristični napad sudanskega “prosilca za azil” Abdullaha Ahmed-Osmana, ki je v začetku aprila v svojem morilskem pohodu z nožem ubil dve osebi, več pa jih je ranil. Francoske oblasti so takrat aretirale še dva sudanska migranta.

DGSI in ostali francoski organi pregona so po poročanju Breitbarta od začetka zaprtja države do 15. aprila obiskali domove treh znanih islamističnih ekstremistov, še 21 islamskih radkalcev pa je pod stalnim nadzorom.

Ivan Šokić