fbpx

Med mrtvimi migranti v tovornjaku največ Iračanov in afganistanska družina

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Preiskava avgustovske nesreče v Avstriji, kjer so v tovornjaku našli 71 zadušenih migrantov, je pokazala, da je bilo med njimi največ Iračanov ter družina s štirimi otroki iz Afganistana.

Mrliški oglednik je v svojem poročilu zapisal, da migranti niso imeli nobene možnosti, da bi preživeli pot v zaprtem in hlajenem tovornjaku, s katerim so prišli z Madžarske. Kisika je bilo na 14 kvadratnih metrih prostora v tovornjaku dovolj le za pol ure do 45 minut, zadnji preživeli pa je lahko umiral tudi tri ure.

Niso umrli v paniki ali boju
Nemški tožilec je pojasnil, da med migranti ni prišlo do panike ali boja, temveč so ob smrti le padli en mimo drugega. Do sedaj jim je uspelo identificirati 69 oseb, od katerih jih je 28 iz Iraka, 21 iz Afganistana, 15 iz Sirije in 5 iz Irana. Med njimi je bilo 59 moških, 8 žensk in 4 otroci.

Tovornjak našli ob avstrijski avtocesti
Zapuščen tovornjak z umrlimi migranti so našli 27. avgusta ob avstrijski avtocesti blizu madžarske meje. Po poročanju preiskovalcev so migrante pobrali na srbsko- madžarski meji in jih preko Budimpešte prepeljali v Avstrijo. Pet tihotapcev so prijeli na podlagi prstnih in DNK-odtisov, ki so jih ti pustili na tovornjaku.

Štirim Bolgarom in Afganistancu bodo sodili na Madžarskem, saj se je kaznivo dejanje uboja migrantov zgodilo na madžarskem ozemlju.

Primer zbudil mednarodno zgražanje
Opozorila so prišla tudi z visokega komisariata OZN za begunce, saj države na balkanski begunski poti na mejah vzpostavljajo nove omejitve in pot najprej dovolijo beguncem iz držav v vojni, ekonomske migrante pa zavračajo. Po njihovem prepričanju bo to vodilo k vse večjemu zatekanju migrantov k tihotapcem z ljudmi. Posebej kritična je situacija na grško-makedonski meji, kjer je ujetih več tisoč migrantov.

Število migrantov v zadnjih dneh na veliko upada, kar se najbolj pozna v Grčiji, pa tudi v drugih državah na balkanski poti. Razlog za upad pripisujejo slabemu vremenu, ki preprečuje nevarno pot preko morja.

M. P., STA